Brusel kritizuje Prahu kvůli státnímu dluhu

Brusel opět zkritizoval Českou republiku za vysoký schodek veřejných financí. Evropské unii se nelíbí, že přes rychlý hospodářský růst dosáhne letošní deficit zřejmě až čtyř procent hrubého domácího produktu. Podle unie je třeba zpřísnit rozpočtovou politiku tak, aby rychle klesl pod tři procenta. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Na úvod několik ekonomických dat: hrubý hospodářský produkt České republiky se v posledním půl roce drží na 6,1 procenta; inflace dosahuje 2,5 procent, nezaměstnanost jen 6,3 procent a klesá. Tato čísla dokládají příznivý stav české ekonomiky. Na druhé straně se ovšem rozpočtový deficit vyšplhal na 856 miliard korun a jen za loňský rok se stát zadlužil částkou 111 miliard korun. Schválený státní rozpočet přitom počítal jen se 74 miliardami. A stejný trend je i letos, jen za 1. pololetí narostl dluh o 54 miliard. Ministři financí evropské sedmadvacítky proto v úterý v Bruselu českou vládu za růst schodku kritizovali. Český šéf resortu financí Miroslav Kalousek považuje kritiku za objektivní, přesto se situaci snažil vysvětlit:

"Informoval jsem své kolegy z Evropské unie o reformním úsilí české vlády."

Petr Nečas
Současné finance státu zatěžují vysoké mandatorní výdaje, které navíc poslanci před loňskými volbami ještě zvýšili. Například zdvojnásobili příspěvek na rodičovské dovolené, zvedli podporu při narození dítěte a další sociální dávky. Vláda Mirka Topolánka chce zadlužování státu zbrzdit:

"V případě, že bude schválen vládní návrh, kterým se stabilizují veřejné finance,"

dodává místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Opozice však s vládním návrhem reformy nesouhlasí. Podle ekonomického experta ČSSD senátora Ivo Bárka může reforma veřejných financí, která počítá se snížením daní, situaci ještě zhoršit:

"Podle mne by se snižovat daně neměly a myslím si, že to nemáme ani zapotřebí, protože v rámci Evropské unie patříme k podprůměrným státům, co se týče daňové kvóty. Tím, že budeme snižovat daně, dostáváme se ještě do většího problému. Ta náprava samozřejmě může být třeba u poplatků v nemocnici, ale ne za léky a za návštěvu lékaře."

Ekonomičtí experti se ale shodují, že reforma veřejných financí je kvůli snižování schodku státního rozpočtu nutná:

"Protože se zdá, že za většinou deficitu jsou především vysoké dávky. A protože se zdá, že zde není dostatečný prostor pro zvyšování daňového zatížení, dá se naopak očekávat, že k dosažení cíle je třeba snížit ty výdaje,"

říká Vladimír Pikora z Next Finance. Podle analytiků dokonce hrozí, že pokud se nepodaří zadlužování státu zastavit, přijde Česko o část peněz z evropských fondů. Podle konvergenčního programu Evropské unie se musí rozpočtový deficit dostat pod tři procenta HDP, aby Česká republika mohla přijmout euro. Vláda se již dříve zavázala, že letošní schodek nepřekročí 3,3 procenta a ročně se bude snižovat o zhruba tři desetiny procenta.