Budeme znát vrabce jenom z obrázků?

Vrabec, foto: J. M. Garg, Creative Commons 3.0

Kdo z nás by někdy neřekl: "Je jich jako vrabců." Na kolik pohádek a dětských říkanek, ve kterých vystupují všudypřítomní vrabčáci, si vzpomeneme? O to víc nás zaráží, že v posledních letech vrabců houfně ubývá. Příští generace možná budou vrabce znát pouze z obrázků a přírodopisných kabinetů. Proč? To zjišťovala Martina Lustigová.

Vrabec,  foto: J. M. Garg,  Creative Commons 3.0
Ornitology v posledních letech znepokojuje náhlý úbytek těchto nenápadných a na první pohled neatraktivních ptáků. Přestože jsme ještě před pár lety mohli na vrabce domácího i polního narazit skoro na každém kroku, nyní se jejich počet natolik zmenšil, že spatřit vrabce je pomalu malým zázrakem.

Mizení vrabců je tak mohutné, že si ho lidé běžně všímají. Postřehli jste, že vrabci mizí?

"To jsme si všimli a je to škoda, protože vrabci byli naši nejmilejší ptáci."

"Dělá mi to starosti, protože bez ptáčků v přírodě nemůžeme žít."

"Na budce, kterou máme před oknem to vypadá, že tam je víc sýkorek než vrabčáků."

Podle údajů České společnosti ornitologické došlo během posledních 20 let v celoevropském měřítku ke snížení počtu vrabců až o 60%. A to, že jich tak rapidně ubývá, je vážným signálem pro to, abychom se o jejich osud zajímali a hledali důvody toho, proč vrabci mizí. Příčiny masivního úbytku vrabců vysvětluje Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí při Univerzitě Karlově:

Vrabec,  foto: Barbora Kmentová
"Je to kombinace dvou faktorů. Jeden faktor je, že tady existují jakési přirozené cykly, které spočívají v tom, že se mění potravní nabídka pro různé druhy a tím se snižuje celková populace některých druhů, a naopak pro některé to je tak výhodné, že se jejich populace zvyšuje. Druhý faktor je ten, že velkou roli hraje celkový stav prostředí, to znamená především jeho znečištění, a také dostatek míst k tomu, aby se tam jednotliví živočichové mohli dostatečně bezpečně ukrýt."

Mezi další příčiny patří to, že na venkově ubývá hospodářských stavení, ve kterých vrabci hnízdili a nacházeli potravu.

K tomu opět, jak podotýká Lucie Hošková z České společnosti ornitologické, stoupá používání chemických přípravků v zemědělství:

"Používá se hodně chemie, to znamená, že vlastně chybí plevele, kde by našli semínka, nebo chybí hmyz, protože se hodně používají insekticidy, a vrabci tak nemají čím krmit svá mláďata."

Dalším problémem je, že vrabci těžko hledají v nových a opravených objektech úkryty před predátory.

A jaké jsou podle Bedřicha Moldana dopady mizení vrabců?

"Má to samozřejmě dopad na celkovou biologickou rozmanitost, příroda se ochuzuje. To je věc, kterou bychom neměli dopustit."

Lucie Hošková k tomu dodává: "Pokud se nezačneme k přírodě chovat trochu zodpovědněji a přátelštěji, tak to, co bylo dřív běžné, kolem nás vymizí."