Bydlení v Česku

Na tisíc obyvatel připadá v České republice pouze 380 bytů. Podle Sdružení nájemníků jsme tak na úrovni Řecka a Španělska, které mají nejméně rozvinutou bytovou politiku ze zemí Evropské unie. Asi 400 tisíc lidí v Česku nemá momentálně žádnou šanci na získání bytu. Brání jim v tom finanční situace.

Na tisíc obyvatel připadá v České republice pouze 380 bytů. Podle Sdružení nájemníků jsme tak na úrovni Řecka a Španělska, které mají nejméně rozvinutou bytovou politiku ze zemí Evropské unie. Asi 400 tisíc lidí v Česku nemá momentálně žádnou šanci na získání bytu. Brání jim v tom finanční situace. Milan Taraba ze Sdružení nájemníků vidí řešení především v družstevní výstavbě:

Právě družstevní bydlení by mohlo v nadcházejících letech zažít skvělý návrat. Postarají se o to podle Milana Taraby vládní podpůrné programy a zřejmě i oblíbené stavební spoření:

O výhodnosti uzavření smlouvy o stavebním spoření ještě v tomto roce a možnosti získání celé státní podpory není žádných pochyb. Pro maximalizaci potenciálních výnosů je ale lepší posečkat až na konec roku, kdy stejně jako v minulém roce lze očekávat nejrůznější loterie a soutěže pro nové klienty. Důvodem je skutečnost, že letošní rok se pro stavební spořitelny jeví jako prozatím nejvýhodnější v dosavadní historii, co se týče množství nově uzavřených smluv.