Bylo zahájeno Fórum 2000

Forum 2000

Pátý a současně poslední ročník Fóra 2000 byl v neděli večer zahájen ve Vladislavském sále Pražského hradu. Toto setkání významných světových politiků, myslitelů, umělců, vědců a publicistů, kteří v Praze každoročně diskutují o problémech současného globalizovaného světa, proběhlo poprvé v roce 1997 z iniciativy prezidenta Václava Havla a nositele Nobelovy ceny, spisovatele Elie Wiesela. Připravila Milena Štráfeldová.

Hlavním tématem letošního ročníku, který probíhá pouhý měsíc po teroristických útocích na Spojené státy, a má tak podle prezidenta Havla zvláštní naléhavost a aktuálnost, jsou lidská práva a globální odpovědnost za stav společnosti. Václav Havel ve svém zahajovacím projevu uvedl:

"Zdá se mi, že je třeba přemýšlet o tom, jak tomu globálnímu civilizačnímu pokroku, tomu velkému technologickému rozvoji přidružit i jakýsi rozvoj a prohlubování globální lidské odpovědnosti."

Na pozvání prezidenta Havla se letošní konference Fórum 2000 zúčastní například bývalý americký prezident Bill Clinton, někdejší německý prezident Richard von Weizsäcker či Frederik de Klerk, poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky. Přijet má i izraelský ministr zahraničí Šimon Peres. Tibetský duchovní vůdce dalajláma, který se Fóra zúčastnil v minulých letech už dvakrát, svou letošní účast na poslední chvíli odvolal. Důvod dalajlámovy nepřítomnosti upřesnila mluvčí Nadace Fórum 2000 Renata Elhenická:

Forum 2000
"Jeho Svatost dalajláma bohužel musel zrušit svou cestu do Evropy z důvodů bezpečnostní situace a jeho poselství bude přečteno v úterý 16. října na setkání v katedrále sv. Víta."

Fórum 2000 je podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka první velké mezinárodní setkání politiků a intelektuálů od útoků z 11. září. Provázejí ho proto zpřísněná bezpečnostní opatření. Na ochraně účastníků konference se podílejí stovky příslušníků hradní stráže a policie. Od víkendu jsou také uzavřeny některé části Pražského hradu. Fórum 2000 potrvá do středy 17. října.