Bývalý ministr vnitra Grulich věděl o falešných lustračních osvědčeních

Václav Grulich

Někdejší ministr vnitra Václav Grulich věděl o tom, že v minulosti byla neoprávněně vydána negativní lustrační osvědčení lidem, kteří spolupracovali s komunistickou státní bezpečností. Pokračuje Eva Petržílková.

Jak uvedl Václav Grulich, kvůli častým sporům se svým předchůdcem Janem Rumlem však tuto záležitost raději přešel mlčením. Za viníka pak označil federálního ministra vnitra Jána Langoše, jehož byl Jan Ruml náměstkem:

"I tak mě bývalý ministr Ruml často napadal a já jsem nehodlal strávit část svého ministrování hádáním se s panem Rumlem. Ale ten šlendrián, který postupně vyplýval, byl nejen ekonomické povahy, kde za ministrování pana Rumla došlo doslova k téměř miliardovým ztrátám, týkal se bohužel i těch záležitostí s bývalými estébáky a agenty. Já jsem si nechal zjistit, že ještě, když jsem nastoupil, tak stále tam platilo řádově kolem deseti výjimek, které podepsal pan Ruml. Nešlo o agenty, ale šlo o přímé pracovníky StB. No a bohužel, ten šlendrián lehce pokračuje dál."

Místopředseda Senátu Jan Ruml výroky Václava Grulicha odmítl jako absurdní, neodůvodněné a politicky motivované. Znovu zopakoval, že jako náměstek federálního ministra vnitra měl na starosti výlučně federální policii - lustrace do jeho pravomoci nespadaly.

Aféra s neoprávněně vydanými negativními lustračními osvědčeními vypukla 1. června, když ministr vnitra Stanislav Gross oznámil, že stovce lidí z resortu obrany byla negativní osvědčení vydána neoprávněně. Záhy se však ukázalo, že se tento problém netýká jen ministerstva obrany. Podle sdělení Stanislava Grosse zkoumá nyní ministerstvo vnitra právně čistou formu, jak zaměstnavateli tuto skutečnost sdělit.

"Zatím se ukazuje, že nejčistší metoda je taková, když nám příslušné ministerstvo zašle seznam osob, které by měly mít podle jejich organizační struktury a podle lustračního zákona čisté lustrační osvědčení, a my jim pouze sdělíme, zda u těchto osob došlo nebo nedošlo v posledním období k nějaké změně. Tuto metodu zvolilo ministerstvo zahraničních věcí v posledních dnech a my na tento jejich dotaz budeme takto reagovat."

Jak ministr Gross dodal, ze 150 tisíc lustračních osvědčení souvisejících s komunistickou vojenskou kontrarozvědkou už úřednici ministerstva vnitra prověřili na 20 tisíc případů.

Ovšem podle předsedy Pravého bloku Petra Cibulky je dnešní spor ohledně lustrací jen divadlo, které má zakrýt mnohem horší skutečnost. Jak Cibulka uvedl, ministr Gross předhodil veřejnosti přes stovku kádrů komunistické Státní bezpečnosti a kryje tím desítky tisíc dalších. Už v květnu 1992 otiskl Petr Cibulka v Necenzurovaných novinách údajně kompletní seznam spolupracovníků Státní bezpečnosti, jehož věrohodnost však byla později v mnoha soudních sporech zpochybněna.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio