O seznamy spolupracovníků StB je zájem

Distribuce aktualizovaných seznamů spolupracovníků  komunistické Státní bezpečnosti (StB), foto: ČTK

Zatímco v poslanecké sněmovně leží na stole komunistický návrh zrušit lustační zákon, ministerstvo vnitra vydává dotisk oficiálních seznamů spolupracovníků StB. V Praze, v Brně a v Pardubicích si občané mohou do středy těžký balík 14 knih osobně vyzvednout. Pokračujeme příspěvkem Viléma Faltýnka, který byl na výdejním místě také.

Distribuce aktualizovaných seznamů spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti  (StB),  foto: ČTK
V Pardubicích byly seznamy rozebrány do hodiny, v Praze během prvního dopoledne zmizela polovina výtisků. Před úřadem městské části Praha 6 čekala v úterý ráno asi stovka lidí, kteří si chtěli odnést dotisk oficiálních seznamů spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti (StB). Jejich součástí je i nový dodatek obsahující proti původní verzi dalších zhruba 9000 jmen. Zatímco rozdávání první verze tištěných seznamů v objektech ministerstva vnitra skončilo v březnu nadávkami a tlačenicí lidí, na které se nedostalo, tentokrát stáli zájemci spořádaně ve frontě. Pavel Brunhoffer z ministerstva vnitra to komentuje.

"Zájem je poměrně velký, ale lidi se narozdíl od minule chovají jako lidi, ne jako dav. Nikdo se nepere, nikdo se netlačí. Návštěvnost se snižuje, ale pokud se to vydá, tak bude už zítra zavřeno. Víc nemáme."

Jak se liší dotisk od prvního březnového vydání?

"Dvanáct dílů je dotištěno tak, jak byly v březnu, a ve dvou dalších brožurkách jsou dodatky, jednak jména, která chyběla, a zhruba devět tisíc jmen z takzvaných karlovarských a jáchymovských protokolů, které nám z toho původního vydání vypadly. Ty protokoly nemají vůbec žádnou průkaznou hodnotu, jsou neúplné, chybějí tam data narození, ale pro pořádek jsme to zveřejnili."

Z jakých zdrojů jste při vytváření těch seznamů vycházeli?

"Z registrů archivních protokolů a z registrů svazků. To máme zpracováno a z toho se vychází při uplatňování lustračního zákona, při zpřístupňování svazků, to je prostě podklad pro práci se svazky obecně."

Jaký je tedy smysl toho zveřejnění?

"Pane redaktore, na to se zeptejte senátorů, kteří stvořili tento zákon."

Prostě mi řekněte, co se člověk z těchto seznamů může dozvědět.

"Z těchto seznamů se můžete dozvědět, byl-li někdo evidován v nějaké kategorii spolupracovníků."

A může to být použito jako doklad o tom, jestli skutečně vyvíjel jako agent nebo spolupracovník nějakou činnost?

"Nemůže, protože to o míře spolupráce vůbec nevypovídá. O míře spolupráce může vypovídat svazek, je-li dochován,"říká zástupce ředitele odboru Archivní a spisové služby ministerstva vnitra Pavel Brunhoffer.

Ve výdejním místě v Praze bylo k dispozici 800 seznamů. Mezi zájemci převažovali důchodci, objevily se ale i mladé tváře. Pětatřicetiletý podnikatel říká: "Já se chci podívat, jestli tam není někdo z mých známých, kdo na mě třeba donášel. Je myslím normální, že člověk chce vědět, koho má vedle sebe."

Dnes by měl být projednán návrh na zrušení lustračního zákona. Měl by podle vás být zrušen?

"Zcela určitě ne. Jsme příliš mladá společnost, abychom si mohli dovolit takový luxus. Já se přiznám, že mezi temito lidmi znám hodně dobrých lidí, ale taky spoustu špatných. Říká se, že na špatné by se mělo zapomínat, ale to prostě nejde."