Čechoslováci zachraňují hollywoodskou historii

Kino Union se záplavou neonů

Kino, divadlo i kabaret. V legendární budově Union v Los Angeles vystupovala řada hvězd. Dnes se o její záchranu snaží výtvarnice Sara Velas s československými kořeny.

Sedadla v kinosále mají původní tvar | Foto: Ája Bufka

Ve starém historickém sále Unionu se dnes mimo jiné konají vánoční festivaly českých a slovenských folklórních souborů. „ Když tu v roce 2017 v téhle kouzelné budově vystoupily skupiny Karička a Podkovička, tak mi jako člence souboru naskočila doslova husí kůže. Když si člověk uvědomí, jaké tu kdysi na podiu a v šatně pobývaly herecké hvězdy,“ vzpomíná jedna z účastnic Martina Němečková. Narodila se v Opavě a dnes s rodinou žije v San Diegu.

Nedávno se v Unionu konala projekce ikonického sci-fi filmu Kdo chce zabít Jessii? režiséra Václava Vorlíčka.

Krásný stánek Union prošel za ta léta mnoha inkarnacemi. Kromě toho, že se jedná o kino a divadlo, hostil církevní shromáždění, ale sloužil i jako zasedací síň pro odbory dlaždičů „Tile Layers Union Local #18.“

Louise Glaum  (1916) | Foto: Wikimedia Commons,  public domain

Budova byla účelově postavena jako kinosál v roce 1910. Pomocí záznamů o stavbách a přestavbách kromě městských adresářů bylo možno dát dohromady časovou osu historie Unionu. Snaží se o to současná provozovatelka Sala Veras s kořeny z východního Československa. O své práci s nadšením říká: „Naše pokračující mise odhaluje obrazy a příběhy tohoto velkého sousedského zábavního stánku. Během let, kdy sloužilo jako společenské místo, mělo mnoho různých vlastníků a názvů, včetně toho, že bylo součástí řetězce pohádkových kin v jižní Kalifornii v letech 1915-1926. V roce 1935 zde bývalá americká herečka Louise Glaum otevřela hereckou školu a divadlo. Nazvala ho Malé divadlo Louise Glaum na Union Square.

(Louise Glaum (4.9.1888 – 25.10.1970) byla americká herečka. Proslavila se rolemi vampy v němých filmových dramatech, byla oceněna za jednu z nejlepších charakteristik upírů ve své rané kariéře.)

Kino Union

Projekce v kinosále | Foto: Ája Bufka

V roce 1939 byla scéna rekonfigurována zpět na kino Union. Pod tímto názvem fungovala až do svého uzavření v roce 1953. V 70. letech 20. století, sloužila jako ústředí pro odbory pokladačů dlaždic. V té době v něm student z nedaleké univerzity USC provozoval týdenní filmový seriál. Ve volných chvílích tu promítal kultovní a undergroundové filmy, včetně sobotních kreslených matiné pro děti ze sousedství. Pod názvem K-Bel Theatre Film Society, ji tady provozoval až do roku 1975.

Zahrada nabízí možnost občerstvení,  ale také možnost svatebního obřadu | Foto: Ája Bufka

Na přelomu tisíciletí převzala historickou nemovitost Sara Velas. Od té doby tu působí jako kurátorka a ředitelka. Přesunula z Hollywoodu do patra Velaslavasay Panorama a obnovila zahradu. Doufá, že z nových nápadů, ke kterým patří pořádání svateb v unikátním prostředí, neobvyklé hudební koncerty atd., zachová a prodlouží kouzlo tohoto historického místa a poskytne veřejnosti kvalitní zábavu a zároveň bude pokračovat v rekonstrukcích a vylepšování velkolepého prostoru.

Velaslavasay Panorama | Foto: Ája Bufka

Panoramatický sál

Sara Velas | Foto: Ája Bufka

Velaslavasay Panorama umístěná v patře je 360 stupňová malba města Shenjing, největší konglomerace severovýchodní Číny před sto lety, v době zlaté éry rozmanité architektury, náboženství a kultury. V multikulturní nemovitosti se konají nejenom projekce nezávislých filmů, vystoupeni tanečních souborů, ale i koncerty. Např. nedávné vystoupení Les Sewing Sisters s jejich revolučními aspekty, které spočívají v tom, že vezmou šicí stroj z 19. století a promění ho v hudební nástroj 21. století. Jejich mottem je skutečnost, že nic nebylo tak dynamické od doby, kdy kytaristé představili popularitu elektrického nástroje v Japonsku na počátku 60. let minulého století.

Sara Velas je umělkyně, která zachránila největší panoramatické dílo na západním pobřeží Spojených států. Tato výtvarná tvorba byla populární předtím, než zábavní průmysl ovládla kinematografie. Sara se narodila se v Panorama City. Její prarodiče, kteří odjeli z městečka nedaleko Trenčína, se seznámili až po emigraci v USA. Vystudovala obor panoramatické kresby během studii na Washingtonské universitě v Saint Louis v Missouri. V letech 2014-2017 byla prezidentkou, dnes viceprezidentkou, mezinárodního Panorama koncilu. koncilu. Během studijních pobytů v Evropě poznala i Prahu, ale navštívit světově proslulé Maroldovo panorama se ji kvůli v té době probíhající rekonstrukci nepovedlo.

Autor: Ája Bufka
klíčové slovo: