Čechy láká marihuana víc než ostatní Evropany

Češi patří mezi největší uživatele drog v Evropské unii. Vedou v užívání marihuany, která je nejoblíbenější českou drogou. Vyplývá to z výroční zprávy Evropského monitorovacího střediska pro drogy. Marihuanu vyzkoušela asi čtvrtina Čechů ve věku od 15 do 34 let. Evropský průměr je přitom asi o 10% nižší. Tabletku extáze zkusilo asi 5,9% mladých lidí. Podrobnosti má Martina Lustigová.

Tato čísla vypadají na první pohled velmi vážně. Jsou ale opravdu tak alarmující? Na to jsem se zeptala psychologa Ivana Doudy z nadace Drop In: "Určitě nejsou alarmující. Jedná se jednak o trendy, jednak jsou to čísla za roky 2003 a 2004. Je potřeba to brát v celku. Takže to, že jsme v některých aspektech jakoby na čele - tj. v tom, že mladí lidé zkoušejí některé ne tak nebezpečné drogy, tedy ty takzvaně měkčí drogy, to je samozřejmě svým způsobem výpověď o společnosti. Ale to je celosvětový trend. Na druhé straně je to bohatě kompenzováno tím, že vlastně došlo ke stagnaci, dokonce k poklesu, co se týče tvrdých drog, konkrétně heroinu."

Pozitivní také je, že mezi narkomany klesá počet nakažených virem HIV a v posledních letech i počet nakažených hepatitidou typu C. Potěšitelné je i to, že méně lidí umírá na předávkování. Pokračuje vedoucí českého monitorovacího střediska pro drogy Viktor Mravčík: "Zpráva konstatuje meziroční pokles všech případů předávkování ilegálními drogami. Pokud se jedná o Českou republiku, tak my ty počty předávkování máme pod průměrem Evropské unie. Předávkování heroinem v České republice klesají."

Ivan Douda
Mezi mladými jsou bezkonkurenčně nejoblíbenější produkty z konopí, dále extáze nebo některé přírodní drogy, například lysohlávky. A proč právě tyto drogy? Je to díky jejich celkem snadné dostupnosti? "Bude to díky snadné dostupnosti. Roli hraje také to, že jsou relativně méně riskantní, není tam fakticky - teď mluvím o halucinogenech, jako jsou lysohlávky - riziko závislosti. A mladí lidé také mají pocit, že je to ekologičtější, že to není chemie. A také je to méně kriminalizováno. Čili celý tento komplet okolností vede k popularitě těchto drog. Ale upřímně řečeno, světem procházejí jakési módní vlny různých drog a různé země v různých časových obdobích se na tyto drogy soustředí," vysvětluje Ivan Douda.

Drogu velmi snadno seženou mladí lidé, kteří se od svých vrstevníků dozvědí, kam pro ni jít. Lehce dostupné jsou drogy především ve velkých městech. Je například veřejným tajemstvím, že na pražském Václavském náměstí se jakákoliv droga sežene za pár minut. Podle vedoucí Centra pro rodinu Simony Sedláčkové je u nás relativně velká spotřeba konopných drog způsobena i tím, že mladí lidé si hledají své hranice: "S ohledem na vysokou spotřebu legálního alkoholu se na to můžeme podívat i jako na generační boj, protože Česká republika je také na jednom z předních míst v užívání alkoholu. A to znamená, že se zpravidla jedná o rodiče dnešních uživatelů marihuany. Takže tam může být: ´Podívej, tati, já ti ukážu. Vždyť jsme na tom oba stejně.´"

Ivan Douda z Drop In je spokojen s tím, že mladí lidé jsou poučitelní a odbývají si své experimenty přes měkčí drogy, které nejsou tak riskantní. A dá se vůbec říct, kolik lidí v Česku užívá drogy a kolik lidí je na drogách závislých? "Pokud budeme mluvit o tom, kdo drogu zkusil, byť i jenom jednou za život, tak jsou to nepochybně statisíce mladých lidí a dohromady to bude možná několik milionů lidí. Ale to jsou ti, kteří zkusili, nemluví o tom a nemají žádný problém. A většinou se jednalo o nějaké takzvaně lehčí drogy. Ale co se týče počtu závislých, záleží na tom, jak to budeme definovat. My to odhadujeme na číslo kolem 10 tisíc, ale kritéria se různí, takže se člověk může dozvídat velmi odlišná čísla."