Cenu Point Alfa převzal Havel při výročí útěku východních Němců

Václav Havel receiving the Point Alpha Award, photo: Gerald Schubert

Bývalý český prezident Václav Havel převzal významnou německou cenu Point-Alpha za zásluhy o jednotu Německa a Evropy. Na německém velvyslanectví v Praze mu ji udělilo Kuratorium Německá jednota. Podle něj se Havel mimořádně příkladně zasloužil o mír, svobodu, obranu lidských práv a důstojnosti.

Václav Havel přebírá cenu Point-Alpha,  foto: Gerald Schubert
Křišťálová cena, která připomíná hraniční sloup, je pojmenována po vojenském stanovišti Point Alpha na hessensko-durynské hranici. Toto místo bylo v dobách studené války pomezím mezi východním a západním Německem. Na tomto místě železné opony proti sobě stáli vojáci NATO a Varšavské smlouvy.

"Evropa byla tvrdě rozdělena a jednotlivé její poloviny proti sobě namířeny. To je minulost, kterou samozřejmě mladší generace nepamatují, ale je v zájmu všech si ji připomínat,"

řekl v úterý Václav Havel. Historii připomíná stejnojmenný památník. U něj cenu před Havlem převzali bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, bývalý německý kancléř Helmut Kohl a americký exprezident George Bush starší. Přispěli ke konci studené války. Proč nyní Havel? Radiu Praha vysvětlil německý velvyslanec Helmut Elfenkämper:

"Název ceny je výrazem díku za to, že v Evropě už nepanuje tato vojenská konfrontace, a Havel je oceněn jako jeden z těch, kteří přispěli k uvolnění napětí. A jsme rádi, že jsme bývalému prezidentovi mohli cenu předat na naší ambasádě."

Václav Havel,  foto: Gerald Schubert
Václav Havel se totiž rozhodl cenu nepřevzít v Německu, ale na německé ambasádě v Praze. Důvody byly symbolické. Na konci září roku 1989 se tato budova a tehdejší západoněmecké velvyslanectví staly útočištěm několika tisíc východních Němců, kteří chtěli emigrovat na Západ.

Rozhlasové mikrofony tehdy zachytily i situaci u vysoké zdi velvyslanectví, přes kterou lidé přelézali, podávali si děti a zavazadla.

Uvnitř uprchlíci žili ve stanech, bylo mrazivé počasí a hrozila humanitární katastrofa. Nakonec se západoněmeckým politikům podařilo vyjednat pro ně volný průchod do Spolkové republiky Německo. Oznámit to přišel HansDietrich Genscher.

"Přicházím, abych vám sdělil, že vaše vycestování..."

Jedna z nejslavnějších nedokončených vět v politice. Tento "exteritoriální" pád berlínské zdi podle Václava Havla předznamenal o pouhých několik dní politické změny v Československu.

"To nadšení, ta solidarita se vlastně potom kontinuálně přenesla do chování společnosti v těch našich listopadových dnech."