Češi jsou podezřelí ze spolupráce s teroristy

Usáma bin Ládin

Mezi muži, kteří pracují pro dnes nejhledanějšího teroristu Usáma bin Ládina údajně pracuje přímo v Afghánistánu i několik českých občanů. Podezření, s nímž přišla agentura Reuters odvolávající se na údaje ruského informačního materiálu, nyní české úřady šetří. Více Jaromír Marek.

Podle zveřejněného materiálu, který nechala vypracovat Rada bezpečnosti která chtěla znát situaci v afghánských teroristických táborech, pracovalo na začátku roku pro nejhledanějšího muže světa 13.000 mužů všech národností. Blíže neurčený počet Čechů a Bulharů prý byl činný v základně v provincii Lógar jižně od afghánské metropole Kábul. Jak uvedl ministr vnitra Stanislav Gross, vláda o tom nemá žádné údaje a celou věc šetří.

"V tuto chvíli nemám informace o tom, že by některý z občanů ČR byl na těchto základnách. Snažíme se ty infomace nějak potvrdit, ale zatím z toho nemohu nic potvrdit."

Podle českého velvyslance v Pákistánu Petra Přibíka se jedná o dezinformace. Také české tajné služby, bezpečnostní složky ani ministerstvo zahraničí o Češích pod bin Ládinovým vedením nevědí. Bezpečnostní expert, který si nepřál být jmenován, pro deník MF Dnes vyloučil, že by se mohlo jednat o lidi z velkých, či dokonce státních firem, které v Afghánistánu obchodují. Spíše by to mohli být bývalí vojáci, ale i námezdní síly z některé soukromé zbrojovky či nějací dobrodruzi."

V souvislosti s tím se v Česku začíná znovu diskutovat o tom, jaké vazby z minulosti by mohly vést z Česka například do Afgfhánistánu i o tom, nakolik někdejší komunistický režim oficiálně podporoval mezinárodní terorismus. Víc Pavel Bret z Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu:

"Od 50.let až do 90.let byly uzavírány různé dvoustarnanné smlouvy mezi Českoslovesnkou socialistickou republikou a Afghánistánem, Alžírskem, Jemenem, Lybií, Súdánem a dalšími zeměmi o přátelství a spolupráci. Podpopra byla různá, od ideologické až po materiální v boji proti tzv. imperialismu. To zahrnovalo nejen účast poradců, ale i vývoz zbraní, cvičení v boji pro tzv. partyzánské války. Ta podpora spočívala i ve výcviku na území Československa, kde se cvičili v zacházení se zbraněmi, které byly potom dodávány, v taktice boje a podobně."

Faktem je, že největší počet ferkventantů speciální policejní školy v Zastávce u Brna, kde příprava probíhala, pocházel právě z Afghánistánu a Palestiny. Zda některý z nich je dnes ve službách Bin Ladina však není známo.