Češi se obávají ptačí chřipky, odborníci je uklidňují

Rumunští veterináři vybíjejí domácí drůbež v obci Ceamurlia de Jos, foto: ČTK

Ptačí chřipka dorazila do Evropy - výskyt nebezpečného viru se potvrdil v Turecku a v Rumunsku. Evropská unie vyzvala členské země, aby okamžitě začaly očkovat rizikové skupiny obyvatel proti běžné chřipce. A Češi zatím v panice vykoupili jediný dostupný lék proti ptačí chřipce. O tom, co se v Česku proti ptačí chřipce podniká, má informace Martina Lustigová.

Rumunští veterináři vybíjejí domácí drůbež v obci Ceamurlia de Jos,  foto: ČTK
Česká republika, stejně jako ostatní země Evropské unie, zakázala dovoz drůbeže z Turecka a z Rumunska. Josef Duben ze Státní veterinární správy uklidňuje: "Současnou situaci nepovažujeme za tak alarmující, abychom podléhali nějaké panice." Veterináři situaci bedlivě monitorují. A jaké konkrétní kroky podnikají? "Vyšetřujeme uhynulé ptáky, kontrolujeme české chovy. Do března příštího roku počítáme, že na doporučení Evropské komise takto prošetříme asi polovinu chovů drůbeže v České republice."

Pro případ rozšíření ptačí chřipky má Česká republika připraven pandemický plán. Je vytipováno 1,7 milionů obyvatel, kteří patří do rizikových skupin nebo jsou nezbytní pro chod státu. Tyto skupiny by měly přednostně dostat lék Tamiflu. V současné době má ministerstvo zdravotnictví 600.000 dávek tohoto léku, stejné množství má předjednáno i na příští rok. A je lék ještě k dispozici v lékárnách? To je otázka pro prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudobu: "Díky panice, která vznikla, je lék proti ptačí chřipce vykoupen." V tuto chvíli ale stejně nikdo neví, jak bude virus, který by mohl způsobit pandemii, vypadat. Lék tedy nemusí být proti tomuto viru vůbec účinný. Navíc Češi v lékárnách za tisícikorunu získali dávku na jeden týden, což v podmínkách déle trvající pandemie vlastně nic neřeší.

Majitelka jedné z pařížských lékáren ukazuje vakcíny proti chřipce,  foto: ČTK
Odborníci pro tuto chvíli radí nechat se očkovat proti normální chřipce, aby se mezi lidmi co nejvíce snížil výskyt běžného viru. V ordinacích praktických lékařů během pátku zájem o očkování výrazně stoupl. "To samotné očkování proti běžné chřipce má určitě své opodstatnění. To, co nemá opodstatnění a co v tuto chvíli nazývám panikou, je vykupování léků za tisíc korun, ke kterému došlo v posledních dnech," míní Lubomír Chudoba.

Ministerstvo zdravotnictví už také zahájilo jednání o dodávce asi dvou milionů vakcín proti ptačí chřipce. Taková vakcína zatím neexistuje. Farmaceutické firmy ji začnou vyvíjet teprve v okamžiku, kdy se objeví virus ptačí chřipky přenosný z člověka na člověka. Jak dlouho ale vývoj nové vakcíny potrvá? To vysvětluje Lubomír Chudoba: "Každoročně se tvoří nová vakcína proti chřipkovému onemocnění. Tvoří se právě z toho důvodu, že viry jsou bohužel nadány tím, že mohou svoji informaci měnit, že prostě mutují. Každým rokem se vezmou ty nejběžnější loňské viry, které způsobují chřipku, a z toho se udělá nová vakcína. Obdobně by se muselo postupovat i v případě, že by došlo k nějaké viróze ptačí chřipkou. Musely by se vzít genetické informace posledního známého viru nebo viru, který byl zmutován a způsobuje onemocnění, a podle toho by se udělala vakcína. Jak rychle? Jestliže jsou nyní firmy schopné to dělat z roku na rok, tak pokud by se soustředilo úsilí, netrvalo by to snad déle než půl roku."