Češi si připomněli výročí 11.září

Koncert v Pardubicích k uctění obětí loňských teroristických útoků na Spojené státy, Foto:ČTK

Češi si památku obětí teroristického útoku na Spojené státy z 11.září loňského roku připomněli ve středu na mnoha místech. Například mše ve Svatovítské katedrále se zúčastnil prezident Václav Havel a americký velvyslanec Craig Stapleton. Nejpůsobivější akce proběhla v Pardubicích, které se připojili k celosvětové akci Valící se Rekviem. Více Jaromír Marek.

Koncert v Pardubicích k uctění obětí loňských teroristických útoků na Spojené státy,  Foto:ČTK
Mozartovo Rekviem přednesly před zaplněnou pardubickou sportovní halou více než dvě stovky zpěváků a padesát členů orchestru. Atmosféru vzpomínkové akce přiblížil Vladimír Faltys z Komorní filharmonie města Pardubic.

"Na programu bylo Rekviem a o každé pauze mezi jednotlivými jeho částmi recitoval Jan Tříska, známý herec, který dlouhá léta žil v New Yorku, text tohoto díla. Před Arénou, což je sportovní hala, kde koncert probíhal, bylo pietní místo s americkou a českou vlajkou, kam lidé nosili květiny a zapalovali svíčky. S tisícovky svíček byl vytvořen obří osmimetrový kříž, který hořel po celou dobu koncertu."

Všechny vzpomínkové akce byly velmi neformální a obešly se bez politických projevů. Například na pražském Václavském náměstí zazpíval desítkám lidí sbor Bambini di Praga českou a americkou hymnu a několik českých a moravských písní. Sochu sv. Václava zdobily česká a americká vlajka a na podstavci se kromě kytic objevila i americká hasičská uniforma.

Koncertem a pietní vzpomínkou si 1. výročí 11. září připomněli i v kostele Nejsvětějšího Salvátora nedaleko Karlova mostu. Tomáš Halík, který středeční bohoslužbu vedl nám, nám řekl.

"Mně osobně jako člověka, který se zabývá mezináboženským dialogem a tolerancí mezi různými kulturami nejvíc zranilo, že ta ideologie nenávisti, kterou my dobře známe v dějinách a ideologiích minulých režimů jako nenávist rasovou, třídní a netolerance, se oblékla do hávu náboženské netolerance. To je věc velmi nebezpečná i z pohledu vnímání postavení náboženství v současném světě."

Vy jste ve čtvrtek otiskl v novinách článek s názvem: 11.září a ideologický kýč. Co vás vedlo k tomuto spojení či hodnocení?

"Ta moje pochybnost je v tom, že v americké politice převážila válečná rétorika, hovoří se o boji proti terorismu. Obávám se, aby tento vojenský aspekt nezastřel hlubší příčiny toho, co vyvřelo těmi teroristickými útoky. Je třeba nově promýšlet mezinárodní právní řád, nově promýšlet ekonomickou spolupráci s chudými zeměmi, kde se šíří pocit frustrace. Zároveň je potřeba podněcovat hlubší dialog kultur, aby se v arabských zemích nešířily příliš velké předsudky a děs ze sblížení se západním světem v onom procesu, který nazýváme globalizace,"

uvedl pro Rádio Praha Tomáš Halík.