Češi v Irsku nepřesvědčili a mohou být rádi za bod

Robbie Keane (vlevo) a Martin Jiránek, foto: ČTK

Naši fotbalisté ztratili v kvalifikaci ME první body. I po remíze 1:1 v Irsku však nadále stojí v čele skupiny D. Nejlepší výchozí pozici po podzimní části kvalifikace má ovšem Německo, které má v tabulce sice o bod méně ovšem ještě ani jednou nezaváhalo a proti českým reprezentantům má zápas k dobru.

ČR : Irsko,  foto: ČTK
Po domácích výhrách s Walesem i San Marinem a také úspěchu na Slovensku čeští fotbalisté poprvé narazili. Konečná remíza je spíše ztrátou pro houževnaté Iry, kteří ač oslabeni o několik hráčů základní sestavy náš celek po většinu zápasu herně převyšovali. Potvrzuje to i někdejší reprezentant Václav Němeček.

"Já jsem sice věřil, že bychom tam mohli vyhrát, ale zároveň jsem věděl, že to bude hodně těžké. Irové chtěli samozřejmě před domácím publikem dokázat, že fotbal umí. Přestože měli hodně zraněných, včera byli lepší, takže remíza je pro naše úspěch."

O našich fotbalistech je známo, že jim ostrovní velmi tvrdý styl hry vůbec nevyhovuje. Také ve středu se s tím horko těžko srovnávali, i když Němeček upozorňuje na to, že rozhodčí měl být při posuzování některých zákroků domácích hráčů přísnější.

"Myslím si, že tam rozhodčí mohl udělit více žlutých karet, protože opravdu některé fauly byly na hranici únosnosti. Je možné, že to mělo vliv na naší hru, ale většina našich hráčů hraje v kvalitních ligách a s tímto by se měli vyrovnat."

Jan Koller a Tomáš Rosický,  foto: ČTK
Irové zužitkovali herní převahu v 62.min, když do protipohybu brankáře Čecha perfektně zamířil Kevin Kilbane. Naštěstí se naši z tohoto úderu rychle vzpamatovali a už za dvě minuty srovnal pohotovou střelou nejlepší kanonýr české fotbalové historie Jan Koller. I poté se však více potili naši obránci a tak je Němeček na rozdíl od Kollera nepochválil.

"Byly tam chyby v obraně, kdy se otevřely prostory a vznikaly dost velké šance. Nikdo mě vyloženě nezklamal, naopak výborný byl Čech, který nás v důležitých momentech podržel, klasicky výborný Rosický, důležitý byl gól Kollera, který se trefil z těžké pozice dvě minuty po obdržené brance."

Robbie Keane a Martin Jiránek  (vlevo),  foto: ČTK
Systém letošní kontinentální kvalifikace není příliš atraktivní. Z každé skupiny postupují na šampionát nejlepší dvě mužstva a tak budou diváci ochuzeni o tradičně nejatraktivnější závěrečnou část barážové zápasy. Z pohledu na tabulku však vyplívá, že čeští fotbalisté by tento systém měli zúročit.

"Myslím, že rozjezd není špatný, osobně si myslím, že to bude na postup, kdy se popereme s Německem o 1. místo. Slováci se sice zlepšili, mají hodně hráčů v bundeslize, ale kvalitativně na naše mužstvo nedosahují, což se ukázalo i v přímém souboji. Nedokážu si představit, že by Slováci a také Irové na naší půdě bodovali. Rozhodne se ve vzájemných soubojích s Německem."

Naši reprezentanti mohou být se svým podzimními kvalifikačními vystoupeními spokojeni, jejich nejbližším soupeřem bude v březnu příštího roku na domácí půdě favorizované Německo.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio