Češi v zahraničí si vybrali v kalendáři svůj významný den. Vyhrál 4. únor!

Foto: Henrik Larsen, Pixabay / CC0

V českém kalendáři je zatím 15 významných dnů. Češi v zahraničí si v uplynulých měsících mohli v anketě ministerstva zahraničí vybírat svůj významný den z pěti významných osobností či událostí.

Tomáš Petříček,  foto: ČTK / Kateřina Šulová

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vnímá zásadní roli krajanů v našich dějinách i současnosti. Domnívá se proto, že Česká republika by si význam svých krajanů měla pravidelně připomínat.

Už od počátku měl v anketě náskok 4. únor, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

"Mezi pěti možnostmi zvítězilo datum odchodu Jana Ámose Komenského (4. únor 1628) z vlasti. Pro toto datum hlasovalo 42 procent účastníků ankety. Na druhém místě skončilo datum, kdy došlo k přestřižení ostnatých drátů u Rozvadova (23. prosinec 1989). Pro tuto variantu hlasovalo 21 procent. V tuto chvíli plánujeme předložit návrh na zařazení tohoto data - 4. února - mezi významné dny České republiky."

Co anketa ukázala a jaké byly ohlasy?

Jan Amos Komenský,  portrét od Karla Miloslava Lehotského,  zdroj Wikimedia Commons,  CC0

"Myslím, že se to setkalo s pozitivními ohlasy jak u krajanů, tak i u řady lidí, které jsem potkával při cestách po ČR. A to, že Jan Ámos Komenský je stále vnímán jako ten nejznámější český exulant. Ukazuje, že se Češi rádi hlásí k tradicím, a že ta komunita, kterou dnes v zahraničí máme, se vnímá jako někdo, kdo je stále blízký odkazu největšího českého humanisty Jana Ámose Komenského."

Jaký bude časový rámec? Kdy by krajané mohli mít svůj den?

"Je to proces, který bude chvíli trvat. Na druhou stranu já jsem přesvědčen, že takovýto významný den si naši občané, kteří žijí v zahraničí, zaslouží. Je to také možnost připomínat si vztah mezi Čechy, kteří žijí v cizině a naší vlastí. Mít možnost se také při tomto výročí setkávat a připomínat si, že Česko není jenom to území, ale hlavně lidé. Jsou to lidé, kteří dnes žijí po celém světě od Kanady po Nový Zéland," uvedl pro Radio Praha International ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).