Češi volí i ve Washingtonu

Voleb na českém generálním konzulátu v New Yorku se zúčastnila Ája Vrzáňová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Asii, Austrálii, v jižní či severní Americe šli Češi k volebním urnám do Poslanecké sněmovny dříve než lidé v Česku. Na americkém kontinentu se začalo volit už ve čtvrtek. Atmosféru na velvyslanectví ve Washingtonu nám přiblíží zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Alexandr Pícha.

Voleb na českém generálním konzulátu v New Yorku se zúčastnila Ája Vrzáňová,  foto: ČTK
Volby ve Spojených státech zahájila ani ne pětiletá Bětka, tedy byla u volební urny ve Washingtonu jako první v náručí svých rodičů. Hned u volební místnosti řekla Českému rozhlasu, jestli hodila lístky do volební urny za maminku nebo za tatínka: "Za tatínka." A proč za tatínka? "Protože ho mám ráda." A maminku nemáš ráda? "Jo." A volili oba stejně? "Jo." A budeš volit, až budeš velká, také v České republice? "Hm, jo."

Jaký to je pocit volit jinde než v České republice? "Je to příjemné, těšili jsme se na to celá rodina. Manžel rozesílal maily, že jedeme volit do Washingtonu. Takže příjemné." A kdybyste měli možnost volit elektronicky nebo poštou, volili byste radši poštou nebo se radši zúčastníte voleb ve volební místnosti? "Protože bydlíme kousek, tak rádi zajedeme na ambasádu, ale je to určitě dobrá šance pro ty, kdo bydlí třeba v Severní Karolíně nebo ještě dál, kteří asi čtyři nebo šest hodin jenom kvůli volbám nepojedou,"řekla mi Bětčina maminka Martina z Moravy, teď z Virginie. Možnost volit korespondenčně požadují skoro všichni krajané a není se čemu divit. Nebyl tady třeba nikdo z naší silné komunity v Texasu. Dvojí putování k registraci a pak k volbám by jim prostě zabralo minimálně čtyři dny.

Herečka Eva Jeníčková volila na konzulátu v Los Angeles,  foto: ČTK
Jak se rozhodují Čechoameričané, kteří mají možnost volit v Americe i v Česku? "To tak vyjde nastejno. Směr politiky vyhledávám všude stejně, jak v amerických volbách, tak v českých volbách. A musím vám říct, že vlastně víc sleduji české volby,"říká René Tressler, který za války prošel Osvětimí a Buchenwaldem a za komunistů nucenými pracemi v ostravských dolech.

V každém případě Češi nebo Čechoameričani budou sledovat výsledky voleb v Česku s velkým napětím. Jak to bude prožívat Jana Kánská z Washingtonu? "Jako když se dívám na nějaký velice vzrušující zápas ve sportu." A odkud budete sledovat výsledky voleb? "Na internetu. A pak v neděli večer zavolám svého muže, aby mi řekl, jak to všechno probíhalo, protože on je v Praze a volí v Praze." A Čechoameričan René Tressler? "Okamžitě dojdu domů a už to začnu sledovat na internetu. Musím vědět, jestli ten můj hlas byl nějak platný."