Češi z Wu-chanu jsou doma. Vláda od neděle přeruší přímé lety mezi ČR a Čínou

Češi z Wu-chanu byli letecky evakuováni do vlasti, foto: ČTK / Ondřej Deml

Vláda kvůli šíření nového typu koronaviru schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českou republikou. Bude platit od neděle 9. února. Česko také pošle Číně 10 milionů korun na humanitární pomoc. Eviduje už přes sto lidí, kteří se chtějí vrátit.

Češi z Wu-chanu byli letecky evakuováni do vlasti,  foto: ČTK / Ondřej Deml

Foto: ČTK / Ondřej Deml
Pět Čechů evakuovaných z města Wu-chan, kde nákaza v Číně propukla, už absolvovalo testy v Nemocnici Na Bulovce. Zůstanou tu 14 dní v karanténě. Pacientům se po dlouhé cestě daří dobře, nemají příznaky nákazy, řekla v pondělí ráno mluvčí nemocnice Simona Krautová. Smí za nimi jen ošetřující personál s ochrannými pomůckami.

Češi přiletěli na ruzyňské letiště zhruba půl hodiny po půlnoci, na cestě byli přes 24 hodin. Nejdříve je francouzské letadlo spolu s lidmi z dalších 30 zemí převezlo z Wu-chanu na jihofrancouzské vojenské letiště. Stroj pak pokračoval do Bruselu, kde pět Čechů a dva Slováky přepravil do Prahy český vojenský speciál.

Zákaz přímých letů může být v řádu měsíců

Tomáš Petříček a Adam Vojtěch,  foto: ČTK / Ondřej Deml
Vláda v pondělí schválila zákaz přímých letů mezi Čínou a Českou republikou. Bude platit od neděle 9. února. Jak dlouho, není zatím podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jasné:

"Situaci budeme vyhodnocovat. Předpokládáme, že je to dočasné, ale můžeme se bavit o řádu měsíců. Uvidíme, jak se bude ta infekce dále vyvíjet a kdy bude kulminovat."

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) vědí úřady o 105 českých občanech, kteří se chtějí vrátit z Číny do ČR. Jedná se o lidi, co se nachází mimo ohnisko nákazy.

"My jsme nadále v kontaktu se všemi, kteří se registrovali prostřednictvím mobilní aplikace DROZD. Řešíme také pomoc všem, kdo jsou postiženi mimořádným zrušením letu."

Foto: ČTK / AP Photo / Vincent Yu
Jak píše tisk, v odlet doufali například manželé Pekařovi. Na letišti je ale zastavila imigrační služba, protože neměli výjezdní doklady pro tříměsíční dceru. Premiér uvedl, že o situaci mluvili s naším i čínským velvyslancem, který přislíbil pomoc. Andrej Babiš o víkendu řekl, že pokud by někteří Češi v Číně zůstali, stát je připraven pro ně vyslat vládní airbus.

Česko pošle Číně 10 milionů korun

Čína kvůli epidemii koronaviru naléhavě potřebuje zdravotnický materiál, jako jsou ochranné roušky, brýle a kombinézy. Několik zemí, včetně Francie, Británie, Japonska a Jižní Koreje, již zdravotnické potřeby do Číny vyslalo.

Foto: ČTK / Ondřej Hájek
ČR pošle jako humanitární pomoc deset milionů korun. Premiér Babiš zopakoval, že rezervy zdravotnického vybavení, si musí Česko ponechat.

"Je důležité, aby roušky a zdravotní materiál byl k dispozici v případě nějaké náhlé situace. Ve státních hmotných rezervách jsou především pro naše zdravotnictví."

Diplomacie a ministerstvo zdravotnictví také jednají o možném poskytnutí vyřazených sanitních vozů, které Čína potřebuje na převoz infikovaných do karantén. Úřady také jednají o možném zapojení českých expertů, například epidemiologů.