Česká armáda věnuje své přebytky Afghánistánu

Hlídkující člen soukromé armády jednoho z místních kmenových vůdců, foto: ČTK

Kabinet souhlasil s darováním nepotřebné munice afghánským ozbrojeným silám. Jedná se 6000 tun munice, kterou už česká armáda nepotřebuje. Podle ministra obrany Karla Kühnla je to další příspěvek českého státu ke stabilizaci v Afghánistánu a podpoře nové afghánské vlády. Více Jaromír Marek.

Hlídkující člen soukromé armády jednoho z místních kmenových vůdců,  foto: ČTK
K poskytnutí munice afghánské armádě vyzvaly koaliční síly před více než rokem. Kabinet o daru jednal poprvé před třemi týdny. Tehdy ministři chtěli doplnit materiál o záruky, že se munice skutečně dostane do rukou jen ozbrojeným silám prezidenta Hámida Karzáího Součástí je součástí daru upřesnil ministr Khunl.

"Celkový objem je 5750 t munice. Jde především o náboje do ručních zbraní, ale i dýmovnice, granáty atd. Zkrátka běžné vybavení pro výcvik armády. Až bude mít afghánská armáda oněch plánovaných 70 000 mužů, vystačí toto množství na 15 dní plného bojového nasazení."

Argumenty pro poskytnutí daru jsou podle ministra Khunla jak politické, tak ekonomické. Česká armáda musí do poloviny roku 2007 odborně zničit 39.000 tun materiálu. Dalších asi 27.000 tun je určeno k darování či k případnému prodeji. Jde především o pěchotní a dělostřelecké náboje po bývalé československé armádě.

"Je to jeden z našich velkých přínosů budování nového demokratického afghánského státu. Dopravu bude financovat USA. My de facto ušetříme, kdybychom tuto munici dále skladovali, stálo by nás to asi 50 mil korun ročně. Nutná ekologická likvidace by potom přišla na 350 mil korun. Takto jsme vlastně ušetřili a ještě přispěli ke stabilizaci regionu, ze kterého dlouhá léta vycházelo velké napětí."

Dar ve formě munice není ani zdaleka prvním nebo jediným příspěvkem ke stabilizaci Afghánistánu. Od května 2002 do ledna 2003 pracovala v afghánském Kábulu vojenská polní nemocnice. V současné době se speciální české vojenské jednotky podílejí na boji teroristům z hnutí Taliban a Al-Kajdy. Čeští průzkumníci zde spadají přímo pod americké velení, a nikoli pod misi NATO, která v oblasti rovněž působí .