Česká delegace

Podrobnosti z tiskové konference české delegace má Zdeněk Vališ.

Mezinárodní měnový fond a Světová banka české ekonomice věří. Podle těchto institucí už je na tom dobře, a tak může být Česko přeřazeno z kategorie transformujících se zemi mezi ekonomicky vyspělé. Znamená to, že Česko už může spíše pomáhat než pomoc dostávat. Fond i Banka budou Česku dál poskytovat poradenské služby, další peníze od Světové banky k nám už ale zřejmě nedorazí. Podle ministra financí Pavla Mertlíka je dohoda o novém statutu na cestě.

"Čekáme, že dohoda bude formálně hotova příští rok na jaře. Teď už jen dolaďujeme technické detaily a sjednáváme harmonogram postupu," uvedl Mertlík. Vládní zmocněnec pro pražské zasedání obou mezinárodních institucí Zdeněk Hrubý zase přiznal, že celá akce je dražší záležitostí, než se čekalo při přípravě jejího rozpočtu z roku 1996. Původně mělo setkání finančních špiček přijít na 600 milionů korun, jak se ale ukázalo, nakonec bude stát asi celou jednu miliardu.

Pro dodatečné nároky na rozpočet existují dva hlavní důvody. Jednak se nepočítalo s inflací. Jednak bylo v Praze zcela zrekonstruováno Kongresové centrum, ve kterém je nájem vyšší než se předpokládalo. A možná ještě třetím důvodem je to, že žijeme v době po Seattlu. Důkladnější bezpečnostní opatření celou akci také prodražily. K bezpečnostní problematice se vyjádřil i ministr financí Pavel Mertlík. Stát musel podle něj investovat do ochranných opatření velké prostředky. Mertlík přirovnal v tomto ohledu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky k olympiádě v Austrálii. Výrazně se zlepšilo materiální a technické vybavení policie a ve spolupráci se zahraničními policejními sbory se zvýšila úroveň akceschopnosti samotných policistů, což je podle Mertlíka dobrá investice i pro budoucnost.

"Jsme zemí, kde od roku 1990 nebyla žádná demonstrace takového rozsahu. Nemáme s tím prakticky žádné zkušenosti. A především nemáme praktické zkušenosti s násilnou formou protestu."

"Není v kultuře této země uchylovat se k takému typu protestu, ale je velmi důležité, abychom na něj byli připraveni," dodal Pavel Mertlík.

Fotogalerie: Demonstrace proti MMF a SB v ulicích Prahy, 26.9.2000