Česká expozice na EXPO 2010 v Šanghaji byla mimořádně úspěšná

V neděli v čínské Šanghaji skončila Světová výstava - EXPO 2010. Během uplynulých šesti měsíců ji navštívilo téměř 73 milionů lidí. Z toho osm a tři čtvrtě milionu zašlo i do českého pavilonu. Viděl ho tedy zhruba každý osmý návštěvník. Autoři hravé české expozice nazvané Plody civilizace navíc dostali stříbrnou medaili za kreativitu. Stalo se tak po dlouhých 43 letech.

Podle generálního komisaře české účasti na EXPu Pavla Antonína Stehlíka obstála Česká republika na Světové výstavě velmi dobře:

"Tady byla obrovská konkurence 192 zemí a 50 dalších vystavovatelů. Takže zvednout prapor České republiky dostatečně vysoko dalo hodně práce,"

uvedl komisař Stehlík během závěrečného ceremoniálu pro Českou televizi. Samotná návštěvnost českého pavilonu dvaapůlkrát překročila předpoklady organizátorů. Ty se původně pohybovaly kolem tří a půl milionu návštěvníků za celou dobu trvání výstavy. Denní kapacita našeho pavilonu měla být zhruba 30 tisíc lidí. Dny, kdy jich za jediný den přišlo i 70 tisíc, nebyly ale výjimkou.

"Ta mimořádná návštěvnost, mediální pokrytí i oficiální ceny snad dokazují smysluplnost té instalace i investici půl miliardy korun, k níž se vláda Mirka Topolánka v r. 2008 rozhodla,"

řekl k tomu mluvčí české účasti na EXPu František Potužník. Mimořádný zájem o český pavilon ale působil organizátorům i problémy. Některé exponáty, jako například letadélko, na kterém se mohli zájemci virtuálně proletět nad českou krajinou, se muselo během expozice opravovat. Doslova hitem výstavy se stala Zlatá kapka sochaře Federika Díaze, kde si návštěvníci mohli nechat "umíchat" svůj osobní parfém. Hlavně čínští diváci se chtěli pro štěstí dotknout i reliéfů ze sochy Sv. Jana Nepomuckého z pražského Karlova mostu. Po celou dobu trvání výstavy nechávali i vzkazy pro pořadatele:

"My máme tisíce vzkazů na záznamníku v našem pavilonu, kde nám návštěvníci vyřizují, že předtím o České republice nic nevěděli,"

potvrzuje Pavel Stehlík. Teď ji mnozí z nich chtějí co nejdříve navštívit:

Diváci také oceňovali české sklo a porcelán, animované filmy nebo třeba známé postavičky z českých televizních večerníčků. Někteří znali i české fotbalisty nebo dílo nejslavnějšího současného českého spisovatele Milana Kundery. EXPO ale bylo i dobrou příležitostí pro české firmy. V našem pavilonu došlo k celkem 130 obchodním schůzkám se zástupci čínských společností.