Český pavilon z Expa 2010 se stane jádrem nového města

Český pavilon na Expo 2010

Český pavilon ze světové výstavy Expo 2010 v Šanghaji bude mít novou funkci. Čína se rozhodla ho postavit přímo do centra nově vznikajícího milionového města Chuang-chua. Pavilon bude stát na jeho hlavním náměstí, v blízkosti potečou uměle vytvořené řeky pojmenované Vltava a Dunaj. Na náměstí by neměla chybět ani replika kusu pražského Karlova mostu, kaple postavená v evropském stylu, čínská zahrada, obchodní centrum a pláž. Hostem reportéra Radia Česko Dalibora Zíky je generální komisař české účasti na Expo 2010 Antonín Stehlík. Ten vysvětlil, že o pavilon projevila zájem Farma československo-čínského přátelství, organizace s více než padesátiletou tradicí.

"Farma má obrovskou vazbu s Českou republikou - bývalým Československem - a rozhodla se promotovat dnešní vztahy s námi. Pavilon České republiky je součástí toho programu. Zástupci Farmy československo-čínského přátelství za námi přišli, zda by mohli využít areál českého pavilonu k některým aktivitám v průběhu Expa. To jsme jim povolili, a když oni zjistili, jak hodně je český pavilon navštěvovaný a že patří mezi top 5 na Expu, tak o něj později projevili zájem."

Ono se prý podařilo celou konstrukci a vnitřní expozici toho pavilonu prodat jako jedinou na Expu, čím si to vysvětlujete? Tím velikánským zájmem, který o ni byl, nebo referencemi, které na ni byly vesměs také jen kladné?

"Určitě v tom hrál svou roli ten veliký zájem o český pavilon. Ono to bylo ale také tím, že čínští organizátoři trochu potrápili všechny ostatní účastníky a vystavovatele Expa, oni do poslední chvíle nevydali žádný předpis, žádné pravidlo, co se s těmi pavilony smí a nesmí po Expu dělat. My jsme tušili, že za tím bude nějaká malá zrada, protože už trochu známe čínské způsoby jednání, a ta zrada nakonec přišla. Tím pádem všechna jednání, která vedli ostatní vystavovatelé po Expu padla. Čínská vláda, které vydala prohlášení asi 14 dní před ukončením Expa a to rozhodnutí spočívalo v tom, že žádné podniky se státní účastí ani žádná města nesmí kupovat pavilony z Expo. Takže vystavovatelům nakonec nezbylo nic jiného než pavilony Číně věnovat, protože jinak by museli vynaložit peníze na jejich likvidaci a věnovat tam tedy další prostředky. Takže všechny ostatní pavilony, které zůstaly na Expu byly věnovány zadarmo čínské straně. My jsme tušili, že něco takového přijde, tak jsme vedli řadu jednání, abychom si nechali otevřená zadní vrátka pro jednu z alternativ. Jedním z partnerů se kterým jsme jednali byla i Farma, na kterou se ten zákaz nevztahoval. Navíc jsme prodávali expozici, neprodávali jsme pavilon, i když nakonec ten pavilon bude stát stejně, jako stál na Expu 2010."

Český pavilon na Expo 2010
Jak tedy bude to nové město Chuang Chao vypadat? Ta expozice bude stát přímo ve středu a město vznikne kolem ní? A kdy by mělo být dokončeno?

"Tak ono je to vlastně město Chuang Chao, které už existuje, toto město se nyní rozšiřuje a Farma, která současně představuje i ekonomickou zónu - vlastní dokonce rafinérii, těží plyn, ropu, vyrábí hi-tech školící zařízení apod., má tedy spoustu aktivit a jednou z těchto aktivit, kterou byla pověřena, je výstavba nového zhruba milionového města. Farma už na tom začala pracovat, design toho města je hotový, je hotová infrastruktura, silnice jsou hotové i hlavní přívody vody a podobně a nyní se začíná stavět to město. Je hotový také design centra toho města mnoha set hektarového, je to 160 ha, abych byl přesný. Tento prostor by měl sloužit jako kulturní centrum toho města a širého okolí, měl by sloužit jako takový park a zábavní zóna a tam právě bude stát ten český pavilon."

Ten český pavilon by měla být dominanta, která bude lákat turisty do města?

"Určitě ano. Tamní krajina, to je rovina jak stůl, obrovská rovina, která se táhne od moře několik set kilometrů do vnitrozemí, takže tam není moc míst, kam by člověk mohl vyrazit na výlet. Navíc Číňané se těžko dostávají k příležitosti cestovat do zahraničí, takže hodně cestují po Číně."

Farma československo-čínského přítelství je tu už několik desítek let. Kde jsou její kořeny?

"Počátky jsou v 50. letech minulého století, kdy se Československo rozhodlo věnovat nově vzniklé Čínské lidově-demokratické republice několik set zemědělských strojů. Poslala tam také odborníky, kteří učili místní hospodáře zemědělské práci. Čínská vláda rozhodla, že využije těchto strojů pro to, aby zúrodnila půdu na místě, kde zemědělská výroba před tím nebyla. A takhle vznikla Farma československo-čínského přátelství."

Udržuje se ta spolupráce do současnosti?

"Farma tu tradici udržuje způsobem, který je hoden obdivu. Po šedesáti letech oni stále vztyčují českou a slovenskou vlajku, všechny děti ví, jak Farma vznikla. Ta tradice je pro ně opravdu hrozně významná. Ale Farma dneska podniká v řadě oblastí, chce podnikat s Českou republikou, má obchodní vztahy v Čechách, na Moravě i na Slovensku, obchoduje s vínem, sama ho produkuje, obchoduje s krevetami, dováží české i slovenské výrobky... Zájem o rozvoj obchodu má a ten zájem, to nejsou jen slova, ale i činy."