Kamenné housle - originální dar Česka na EXPO v Šanghaji

Kamenné housle českého sochaře Jana Řeřichy se staly součástí českého národního dne na Všeobecné světové výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji. Originální nástroj byl darem České republiky pekingské hudební akademii, která pro ojedinělý nástroj připravuje vlastní uměleckou produkci.

Slavnostní předání houslí se odehrálo v prestižním klubu MINT v předvečer českého národního dne. Někdejší Miss World Taťána Kuchařová tu společně s ministrem zahraničí Janem Kohoutem pokřtila knihu Perly České republiky. Symbolicky při tom byla oblečena do šatů z Vamberecké krajky, která je jednou z pětadvaceti perel i grafickým motivem publikace. Začátek českého dne doprovodila čínská houslistka Xiaoke motivem Vltavy od Bedřicha Smetany. Ten zahrála na kamenné housle, uvedl v rozhovoru pro Radio Praha jejich tvůrce sochař Jan Řeřicha.

"Je to celokamenný nástroj. Kromě kolíčků, strun a struníku je vyrobený ze zeleného guatemalského mramoru a krk je z carrarského bílého mramoru. Nástroj byl vyroben přímo pro EXPO 2010 v Šanghaji a byl předán v rámci prezentace ČR čínské straně. Byl naladěný v Praze virtuosem panem Svěceným."

Kolik kamenné housle váží?

"Tyto housle, protože jsou celokamenné, jsou trošku těžší než ty předposlední. Ty měly 1660 gramů a hraje na ně pan Svěcený. Tyhle mají přesně 2378 gramů, taková nižší porodní váha. Kamenné housle, na které hraje pan Svěcený, mají dřevěný hmatník a dřevěný krk. Tyhle hrají trošku hůř, protože je tam víc kamenného materiálu. Je to nástroj spíše do vitrínky, taková perla, která byla předaná Číně. Předání proběhlo v klubu MINT. Mám zjištěno, že to je klub takové smetánky. Vše proběhlo v pořádku, což byl záměr, aby se zvuk těchto 'mramorek' dostal daleko a prezentoval Českou republiku na takové veliké akci jako je EXPO."

Máte v plánu další hudební nástroje?

"Ano, už je ve výrobě další hudební nástroj. Mám domluveno s mistrem Svěceným, že budeme dále spolupracovat. Je důležité, aby se tento nástroj ukazoval a hrálo se na něj a zároveň se každým dalším modelem zvuk zlepšoval."

Mramorové housle nejsou jediným hudebním nástrojem Jana Řeřichy. Dokázal vyrobit i kamennou kytaru, jejíž struny rozezvučel kytarový virtuóz Štěpán Rak. Kámen má totiž podobné rezonanční vlastnosti jako dřevo. Oba nástroje jsou z mramoru Verde Guatemala, je to totiž jediná hornina, která se dá mechanicky ohnout.