Česká hudební legenda muzikál Dracula se vrací

Dracula, foto: ČT

Česká legenda je se vrací! Hudební divadlo Karlín uvede po dvaceti letech 28 exkluzivních představení muzikálu Dracula. Postaven je na legendární hudbě a libretu Karla Svobody, Zdeňka Borovce a Richarda Hese. Producenti se rozhodli co nejvíc přiblížit původnímu obsazení z Kongresového centra, kde byl Drakula uveden poprvé. Tady ho v letech 1995 až 1998 vidělo1,2 milionů diváků.

Dracula,  foto: ČT
Žádný jiný muzikál už toto číslo nepřekonal. Přibydou nové moderní prvky, například projekce. Navíc Dracula zazní poprvé s živým orchestrem. S obnovenou premiérou se počítá na přelomu února a března příštího roku.

Na obnoveném muzikálu se spojili jeho producenti, Egon Kulhánek, který se podílel na první verzi a Oldřich Lichtenberg, který uvedl muzikál před lety v divadle Hybernia. Muzikál měl i mezinárodní úspěch, byl uveden na Slovensku, v jihokorejském Soulu, v Polsku, Německu, Rusku, Belgii nebo v Lichtenštejnsku. Teď se v hlavních rolích představí jak původní, tak i nově obsazení účinkující. Draculu ztvární jak jinak než Daniel Hůlka v alternaci s Josefem Vojtkem, Loraine Leona Machálková a Magda Malá, Adrianu Kamila Nývltová a Daniela Šinkorová, role šaška, sluhy a profesora Jiří Korn. Režírovat bude Filip Renč. Ten měl možnost vypomáhat před dvaceti lety s malými projekcemi. Je mu líto, že žádný z původních tvůrců muzikálu už nežije, chce představení zkrátit na dvě hodiny a přidat mu na dynamice.

Dracula,  foto: ČT
Vraťme se trochu do historie. Dracula měl premiéru 13. října 1995. Za vším stojí nápad choreografa Richarda Hese, inscenovat knižní bestseller jako muzikál. Kromě zpracování námětu se podílel na libretu a působil také jako choreograf a umělecký producent. Koncem roku 1993 sepsal námět a dal ho přečíst producentovi Egonu Kulhánkovi. Společně oslovili skladatele Karla Svobodu, textaře Zdeňka Borovce a výtvarníky Theodora Pištěka a Gitu Marcolovou, architekta Daniela Dvořáka a režiséra Josefa Bednárika. Žádný z nich nabídku neodmítl a na jaře 1994 začaly se vše rozběhlo.

Výběrových řízení se zúčastnilo přes 400 herců a zpěváků. Měla pět kol a koncem roku 1994 už bylo zřejmé, že hlavní ženskou roli Lorraine ztvární Lucie Bílá. Spekulovalo se však o postavě hraběte Draculy. Nejdřív se mluvilo o Michaelu Kocábovi. Jak se však dozvíte z CD, tomu to zakázala nábožensky založená babička. Přemýšlelo se o Karlu Gottovi, Juraji Kukurovi, nakonec mluvčí muzikálu oznámil, že roli získá Daniel Landa. Mezi další sólisty patřili Jiří Korn, Daniel Hůlka, Leona Machálková, Pavel Vítek, Hana Křížková, Linda Finková a další. Odstartovala i netradiční reklamní kampaň, například akce Daruj krev s Draculou.

Dracula,  foto: ČT
3. října 1995 se otevřela opona a konalo se překvapení. Jako hrabě Dracula se neobjevil Daniel Landa, ale operní pěvec Daniel Hůlka. Landa se totiž vážně zranil při automobilové nehodě. Kostým upíra oblékl až za dva měsíce. Hůlka se svými dlouhými vlasy působil jako Dracula opravdu démonicky, stal se hvězdou českého muzikálu i objevem inscenace. Premiéra byla slavnostní, přišli Livia Klausová, Karel Gott, Miroslav Ondříček, Hana Hegerová, Štefan Margita a další známé osobnosti. Muzikál se vydal na své vítězné tažení.

Od října do Vánoc přišlo už sto tisíc diváků. Producenti dokonce rozšířili hlediště o 200 míst na 1562 sedadel. Došlo i na anglickou verzi muzikálu. V ní se v roli Draculy představil Andrej Besčastnyj, sólista opery Národního divadla v Praze. Dalším, v pořadí čtvrtým představitelem Draculy se v září 1996 stal operní pěvec Petr Dopita. Tehdy proběhla oslava ve stylu záhrobního paláce a album Dracula získalo platinovou desku. V roce 1996 založila nejvěrnější divačka muzikálu, která ho do té doby viděla 78 krát, Fanklub muzikálu Dracula. Muzikál získal několik cen české Gramy.

Dracula,  foto: ČT
Po dvaceti letech se vrací nejúspěšnější muzikál i v koncertní verzi. A tak se znovu diváci mohou zaposlouchat do mystického příběhu hraběte Draculy, plného romantiky, strachu i lásky. Znovu se rozbíhá děj, který prochází staletími, kdy touha po moci změní Draculu na po smrti toužícího vampýra. Během času se jeho myšlenky mění a z krvelačného válečníka se stává sarkastický filosof. Jeho příběh pokračuje přes současnost a končí v budoucnosti.