Česká reakce na americkou tragédii: chceme pomoci

Chceme pomoci, taková je reakce české veřejnosti na teroristický útok proti Spojeným státům. Lidé nabízejí krev, hlásí se dobrovolníci připravení pomoci záchranářům a byla zahájena veřejná sbírka. Více reportáž jaromíra Marka.

Česká republika uctila památku obětí teroristů
V pátek 14.září se v pravé poledne rozezněly po celé zemi zvony a na pár minut se zastavil život. Češi si připomněli oběti úterní tragédie ve Spojených Státech. Tak velkou, silnou a přitom spontánní vlnu solidarity už Česko dlouho nazažilo. Hned od středečního rána přinášeli lidé svíčky a květiny před americkou ambasádu na pražské Malé Straně. Po celé zemi se kanala řada pietních aktů. Okamžitě poté, co svět obletěly hrůzné záběry z amerických ulic se začali lidé nabízet svoji pomoc. Více mluvčí české pobočky mezinárodní humanitární organizace ADRA Jana Raková

"Máme řadu dobrovolníků, nejčastěji nabízejí svoji pomoc, chtějí přidat ruku k dílu. Například se nám přihlásila zdravotní sestra z České Lípy, která nám telefonovala, že by si to vyřídila v práci a jednak, že by byla schopna si zajistit vízum. těch lidí ochotných hned pomoci je celá řada."

Připravenost pomoci obětem tragédie vyjádřila i Česká katolická charita. Pokračuje její mluvčí Marta Fischerová.

Při podobných katastrofám funguje zavedený mechanismus, kdy do 48 hodin vyhodnotí místí Charita požadavky na pomoc a prostřednictvím Charitas Internacionalis, což je mezinárodní sdružení charitativních organizací, rozešle výzvu charitám na celém světě. Takovou situaci jako včerejší obrovské neštěstí jsme ještě nezažili. Nemáme žádné informace, které by nám pomohli rozhodnout se jak pomoci. Čekáme stále na vajádření americké Charity, která bude specifikovat potřeby. Česká Charita je připravena okamžitě na tyto potřeby reagovat."

Řada lidí se okamžitě obrátila na transfúzní stanice a nabízela krev. Více vedoucí transfúzního oddělení pražské nemocnice Na Královských Vinohradech, Hana Racíková.

"Jsme připraveni odebrat okamžitě krev, ale podle našich informací jsou transfúzní stanice v USA přeplněné a Amerika se s touto situací jistě vypořádá sama. Poud by by l požadavek na krev, jsme připraveni okamžitě pomoci."

Svoji připravenost pomoci vyjádřila i záchranářská kynologická jednotka, specializovaná právě na vyhledávání osob v sutinách domů. "Každý máme sbaleno a můžeme letět třeba hned!", uvedl vedoucí zásahové jednotky, která má 18 speciálně vycvičených psů Jaroslav Sedlák. Do New Yourku však nakonec neodletěla, Spojené státy o pomoc zatím nepožádaly. Více ministr vnitra Stanislav Gross.

"Nemůžeme svoji pomoc vnucovat, to bychom americkým kolegům situaci ještě zkomplikovali. počkáme až příjde žádost o konkrétní druh pomoci a potom zareagujeme."

Nabízená pomoc i podpora, kterou Češi vyjadřují americkému lidu nezústaly bez odezvy. Hned v pátek se přišel otevřený dopis od prezidenta společnostiu American Friends of Czech republic, Miltna Cerneho, ve kterém mimo jiné uvádí: Obrátila se na nás řada lidí, kteří s námi projevili upřímnou solidaritu. Velmi si ceníme sympatií, které Češi vyjadřují americkjémi lidu a hluboce nás vaše podpora dojímá. Společně s Českou republikou a všemi, kteří věří v právo a lidskost nedopustíme slibujeme, že silám zla neustoupíme." Uzavírá svoje prohlášení Milton Cerny.