Česká republika nepodpořila protiizraelskou rezoluci OSN

Petici odsuzující teror proti Židům v Izraeli uspořádalo v Praze Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, Foto: ČTK

Komise OSN pro lidská práva v pondělí většinou hlasů odsoudila Izrael za "hromadné zabíjení" Palestinců a vyzvala židovský stát k ukončení jeho vojenské akce na západním břehu Jordánu. Česko hlasovalo proti a ocitlo se tak spolu s Velkou Británií a Německem mezi pěti zeměmi, které rezoluci odmítly. Více informací má Vilém Faltýnek.

Petici odsuzující teror proti Židům v Izraeli uspořádalo v Praze Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém,  Foto: ČTK
Text rezoluce přijaté komisí obviňuje Izrael z hrubého porušování lidských práv a potvrzuje legitimní právo palestinského lidu stavět se na odpor, a to dokonce "všemi prostředky, které má k dispozici, včetně ozbrojeného boje". Původně však arabské a muslimské země předložily návrh rezoluce v ještě ostřejší formě. Evropské státy sice vyjednaly zmírnění některých formulací, nepřijatelně ostrý však dokument zůstal pro pět zemí, vedle již zmíněných také pro Kanadu a Guatemalu. Karel Borůvka z ministerstva zahraničí vysvětluje, že Česká republika považuje rezoluci za nevyváženou:

"V rezoluci chybí podle našeho názoru výzva palestinské straně k ukončení teroristických akcí a odsuzuje pouze Izrael, aniž bere v potaz oboustrannost násilí. Naše republika zároveň vyjadřuje plnou solidaritu palestinskému lidu v jeho úsilí o vytvoření samostatného státu. Vyzýváme však řešit problematiku jednáním, postupovat mírovými prostředky a zříci se násilností na obou stranách."

Izrael,  Foto: ČTK
Jak potvrzuje český velvyslanec při OSN v Ženevě Alexander Slabý, rezoluce nenavrhuje řešení, jen kritizuje Izrael. Prosadit odsouzení i palestinské strany se nepovedlo.

"Jednání s arabskými zeměmi bylo v tomto smyslu naprosto neplodné, jediné co se podařilo, je odstranění formulací "všemi dostupnými prostředky včetně ozbrojeného boje" v ustanovení potvrzujícím legitimitu práva palestinského lidu na odpor proti izraelské okupaci. Nepodařilo se však potvrdit legitimní právo druhé strany na sebeobranu."

Izrael,  Foto: ČTK
Také čeští pravicoví poslanci postoj českého zástupce v Komisi OSN pro lidská práva podporují. Komunista Jiří Maštálka s hlasováním ČR nesouhlasí, přijatá rezoluce podle něj vystihuje situaci. Vydavatel internetového deníku Neviditelný pes, spisovatel a novinář Ondřej Neff české stanovisko schvaluje. Současně je jím ale překvapen, protože podle jeho názoru se jím v pondělí zkomplikoval zájem ministra zahraničí stát se předsedou Valného shromáždění OSN.

"Já si velice vážím, že převládl zájem obecný, zájem o mír ve světě, o nastolení klidu, nad osobními zámy. I když připouštím, že prestiž Jana Kavana, pokud by se dostal do této funkce, by se trochu přenesla i na Českou republiku jako celek."