Česká síťovka prožívá svoji renesanci

Dá se smotat do malého klubíčka i naplnit neuvěřitelným množstvím věcí. Mnozí jste s ní ještě chodili nakupovat. Řeč je o síťovce, populární tašce, která téměř vymizela. Málokdo ví, že síťovka je český vynález a nyní znovu prožívá svoji renesanci.

Byl konec 19. století a na Ždársku spatřila světlo světa první síťovka. Zasloužil se o ni Vavřín Krčil. Aby pomohl své rodině, naučil se už v jedenácti letech síťování. Později začal vyrábět galanterní zboží a mezi jeho nejúspěšnější artikl patřily vlasové síťky. Vyvážel je úspěšně i do zahraničí. Pak však přišla éra zkracování účesů a o síťky už nebyl takový zájem. Ale podnikatel k nim přidal dvě uši a populární síťovka byla na světě. Její výroba byla levná, a taška se postupně stala hitem, který se exportoval do řady zemí celého světa. Jeho vynález mu však vzala konkurence.

"V historických zápisech se píše o tom, že neměl finance, aby si ten patent udělal a konkurence před druhou světovou válkou, kdy byl velký průmyslový boom, mu tu výrobu vzala a de facto ji rozvinula po celém světě. Proto jsme si v první fázi ten výrobek ochránili tzv. průmyslovým vzorem, přičemž máte chráněn design a užitný vzor ve většině zemí celého světa,"

říká Zdeněk Červinka, který se zasloužil o znovuzrození síťovek. A může za to anketa v rádiu. Na otázku, co vám chybí z dřívější doby, jedna z posluchaček zavzpomínala na síťovku. Stýskalo se po ní i jeho mamince a tak začali doma hledat jejich starou síťovku. A podnikatel ze Ždáru se rozhodl tašky vyrábět.

"První myšlenky vznikaly v roce 2007. Je poměrně složité přijít na trh s novým výrobkem, kdy musíme učit všechny lidi, co ta taška umí."

Trpělivost se vyplatila - české síťovky už jsou zase v obchodech v několika zemích - v Rusku, Polsku, na Slovensku, v Austrálii, i Japonsku.

Foto: Korsak,  Wikimedia
"Síťovka má podobný čas rozpadu jako igelitová taška, ale její životnost je mnohonásobně vyšší. My máme vyzkoušeno a tvrdíme, že jedna síťovka nahradí 200 igelitových tašek každý rok. Moje maminka ji měla 40 let."

Začátky však nebyly jednoduché. Zdeněk Červinka na smetišti našel šest pletacích strojů, a s pomocí odborníků je dal dohromady. Český vynález se však kvůli nižším nákladům nevyrábí na Žďársku, ale v Číně a jsou jich už statisíce. Vynález Vavřína Krčila slavil úspěch i na výstavě EXPO 2010 v čínské Šanghaji. Síťovka měla být dokonce jednou z pěti 'českých perel' v kategorii vynálezů, které ovlivnily svět. Zůstala sice těsně pod stupni vítězů, ale manažerovi Expa Jiřímu F. Potužníkovi bylo líto tašku vyřadit. A navrhl proto Zdeňku Červinkovi, aby si do síťovek mohli návštěvníci českého pavilonu dávat nakoupené dárky. A ten souhlasil. Úspěch těší i Vavřínova vnuka Romana Krčila, který má z návratu vynálezu svého dědečka radost.