Na obloze uvidíte modré retro i červené vousy

Foto: ČTK

České aerolinie se oblékly do retro stylu. Na Ruzyni tento týden přistálo už druhé letadlo v retro laku, tentokrát z 60. let. Do zahraniční tak nyní míří 'červené vousy' i 'modré retro 50".

Foto: ČTK
Od prvního komerčního letu proudového letadla v historii ČSA a České republiky letos uplyne 55 let. Jak připomněla mluvčí ČSA Hana Hejsková, pravidelná linka do Moskvy se stala jednou z prvních tratí na světě, kde létala výlučně proudová letadla.

"ČSA se při této příležitosti rozhodly splnit četná přání leteckých příznivců a zařadit do svého letového parku dvě letadla v tak zvaném historickém kabátu, říkáme tomu retro livery. Obě jsou z tohoto významného období, obě létala souběžně v 50. letech. Na úplně první proudovou linku bylo nasazeno tzv. 'modré retro'. Bylo nasazeno na pravidelnou linku do Moskvy. Mimochodem, trvala i deset hodin."

Foto: ČTK
Modré retro přivítali na letišti v listopadu loňského roku. Cestující tak může při nástupu čekat mírný šok. Letadlo má podobu jako v padesátých letech, ve skutečnosti je to stroj podstatně mladší a modernější. Tento týden se k 'modrému retro' přidaly 'červené vousy'.

"Je to červenobílé letadlo, které se používalo od roku 1957 do roku 1969. V letectví mají fanoušci fantazii velikou, ten základ je bílý a aplikace v červené barvě ty červené vousy připomínat může."

Kam budou letadla v retro kabátku létat?

"Oba tyto Boeingy budou standardně nasazovány na linky Českých aerolinií podle potřeb. To nejnovější letadlo vyletí poprvé v novém kabátku s cestujícími do Bruselu."

Foto: ČTK
Letadlo se lakovalo v Česku?

"Volba tohoto druhého retro livery padla na Boeing, u kterého byla plánovaná celková obnova laku. Ta se často dělá po komplexní revizi letounů. Přelakování letounu bylo poprvé provedeno v České republice a to v nové ostravské lakovně irské společnosti."

'Červené vousy' byly poprvé aplikovány na letadle Iljušin. Jsou charakteristické pro 60. léta minulého století. Doplnily tak retro zbarvení ČSA s 'modrými vousy' z 50. let. České aerolinie v současnosti provozují 19 letadel Airbus, osm letadel typu Boeing a 11 turbovrtulových letadel ATR určených pro kratší vzdálenosti. Ve spolupráci se svými partnery nabízí spojení do 87 destinací v 49 zemích světa.