České firmy láká daňový ráj

0:00
/
0:00

Čeští podnikatelé začali ve velkém prodávat své firmy, všímá si pondělní tisk. Podle odhadu ekonomů jen za letošní půlrok zaplatili kupci za domácí podniky desítky miliard korun. Své firmy prodávají lidé, kteří začali podnikat na začátku devadesátých let a jejich nejčastějšími důvody jsou únava, splnění si svého cíle, tlak konkurence nebo jen potřeba uvolnit si ruce na další, slibně se rozvíjející byznys. Vedle toho však dochází k jinému, mnohem varovnějšímu jevu.

Dobře prosperující čeští podnikatelé začínají přesouvat své firmy do zahraničí. Nejde tu ale o nějaké "tuneláře", kteří by chtěli zbohatnout nekalým způsobem. Jsou to spíše podnikatelé, kterým přestává vyhovovat houstnoucí česká byrokracie, vysoké daně a malá ochrana domácích podniků a jejich investic. Podle některých informací jsou nejoblíbenějšími destinacemi Nizozemsko, kde si svou holdingovou společnost založila PPF Petra Kellnera či Agrofert Holding, a Kypr. Na tomto středozemním ostrově nalezly zázemí například Penta Investments a KKCG Karla Komárka. Mluvčí posledně jmenované firmy Dan Plovajko k tomu České televizi řekl:

"Důvodem je vymahatelnost případných právních věcí a zejména ochrana zahraničních investic, kdy jako evropská společnost se samozřejmě můžeme opírat o legislativu Evropské unie."

Snad největším lákadlem pro české firmy jsou v těchto zemích nižší daně. Když při vyplácení dividend pošlou peníze přes pobočku v Nizozemsku nebo na Kypru, na daních ušetří miliardy korun. I proto například v Nizozemsku skončí až 40 procent všech českých dividend vyplacených do zahraničí.

"Kdyby si to vyplatila třeba fyzická osoba, zdaní to patnácti procenty, Jestliže se to vyplatí na mateřskou společnost, třeba na Kypru, je to zdaněno nula procenty," říká analytik Michal Friedberger ze společnosti Akont. Náměstkyně ministra financí Dana Trezziová v této souvislosti prohlásila, že celkové dopady takového postupu se pohybují řádově v miliardách korun.

Všechny tyto peníze však nejsou pro Česko ztraceny. Jejich část se vrací domů zpátky. Například v prvním letošním čtvrtletí proinvestovaly u nás firmy z Nizozemí a Kypru okolo 17 miliard korun, přičemž investory byly především české společnosti registrované v těchto zemích.

Přesto jsou odchody úspěšných českých podnikatelů do evropských "daňových rájů" zdviženým prstem. Podle ministerstva financí by tento trend úniků českých firem do zahraničí měla zastavit připravovaná reforma veřejných financí. Tak to alespoň vidí Veronika Hovorková z tiskového oddělení ministerstva:

"Samozřejmě úspěšně realizovaná reforma, která povede ke zjednodušování daňového systému a snižování daňové zátěže, povede k tomu, že firmy zváží, zda se jim takovéto jednání i nadále bude vyplácet."

Analytik Michal Friedberger ale takovým optimistou není:

"Já se domnívám, že ten vliv nebude moc velký, protože jak zatím mám informace o té reformě, tak je spíše kosmetická, není to žádná zásadní reforma."

Tou se příští týden začne zabývat Poslanecká sněmovna. Na to, zda ji schválí, případně v jaké podobě, si budeme muset počkat.

Stát se teď v každém případě snaží získat zpět alespoň část peněz, které z Česka odtékají. Představitelé ministerstva financí už delší dobu jednají s Nizozemskem o nové smlouvě o dvojím zdanění, ale její podepsání se zatím nerýsuje, i když se už projednává její čtvrtá verze.