České letectvo má nového velitele

česká armáda

České letectvo má nového velitele - generála Františka Padělka. Do čela vzdušných sil české armády ho jmenoval prezident Václav Havel. Více se dozvíte od Evy Petržílkové.

František Padělek, dosavadní zástupce náčelníka generálního štábu, nahradí na postu velitele vzdušných sil Armády České republiky odstupujícího Ladislava Klímu. Ten už dříve bez bližších podrobností upozorňoval, že chce odejít do civilu:

Klíma, kterého špičky armády i ministerstva obrany několikrát přemlouvaly, aby zůstal, už dříve ale také přiznal, že jej k rozhodnutí vedly i názory některých politiků, podle nichž by se české letectvo mohlo obejít bez nákupu nových stíhaček.

Nový velitel vzdušných sil se funkce ujme až 20. září. Jak uvedl mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka, do té doby bude probíhat zdlouhavé předávání celé agendy:

"Pan generál má poměrně dobré informace o tom, jakou agendu obnáší velitelství vzdušných sil. Ten proces měl být dlouhý, protože ta agenda je poměrně široká, a proto je potřeba mít na to potřebný čas."

Do nové funkce vstupuje, podle svých slov, devětačtyřicetiletý František Padělek především s pocity zodpovědnosti o další osud českého armádního letectva. V práci chce navázat na svého předchůdce i částečně na práci, kterou dělal jako zástupce náčelníka generálního štábu, který měl právě vůči letectvu řadu povinností. Jako svůj hlavní cíl si klade bezpečnost leteckého výcviku...

"Já vidím takovej první můj hlavní úkol v tom, se rozebrat rychle v situaci a především dbát, aby činnost, provoz našich vzdušných sil byl z hlediska bezpečnosti co možná nejkvalitnější."

Úplná profesionalizace české armády, jak ji nedávno oznámil ministr obrany Jaroslav Tvrdík, může podle Padělka letectvu jenom prospět. Jak připomněl, už dnes je armádní letectvo složkou, která je zřejmě nejvíce profesionalizována. Provází ji však řada nehod. Během výcviku od ledna 1992 zahynulo 18 pilotů vojenských letadel, dalších deset lidí zemřelo při nehodách armádních vrtulníků.

Padělek také přiznal, že je jednoznačným zastáncem nákupu nadzvukových stíhaček pro české vojenské letectvo. Ačkoli z původních pěti nabídek zbyla již jen jedna, věří, že i tak ministr obrany v dohledné době vládě předloží kvalitní variantu. Bude pak prý jen na vládě, jak se v rámci ekonomických možností země rozhodne dále.

Dodejme, že nového velitele českého vojenského letectva Františka Padělka přijal v úterý prezident Václav Havel. Aktu se zúčastnili i dosavadní velitel letectva Ladislav Klíma, ministr obrany Jaroslav Tvrdík a náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio