České muzeum v Cedar Rapids v Iowě po povodních otevírá první opravenou budovu

Tento pátek se v Cedar Rapids v Iowě ve Spojených státech otevírá první část zrekonstruovaného Českého a slovenského národního muzea a knihovny. Muzeum stejně jako tzv. Czech Village, kterou v 19. století založili čeští přistěhovalci do Ameriky, zničily v r. 2008 rozsáhlé povodně. Muzeum se nejen postupně opravuje, pokračují v něm ale i výzkumné projekty. Na jednom z nich pracuje naše bývalá kolegyně z anglické redakce Radia Praha Rosie Johnston. V rozhovorech s Čechoameričany, kteří do USA emigrovali v letech studené války, zachycuje jejich životní příběhy. Na tento projekt se jí zeptala Milena Štráfeldová:

"Já jsem na začátku byla v hodně státech kolem Iowy, hlavně se ale chystáme natáčet s lidmi, kteří emigrovali do tří amerických měst, Chicago, Cleveland a Washington, DC. Tam jsme identifikovali významné české a slovenské obce ve Spojených státech."

Kolik rozhovorů se vám už podařilo natočit?

"My už máme někoho v Chicagu, kdo pro nás sbírá rozhovory. Doufáme, že tam pro nás bude natáčet v průběhu příštích osmnácti měsíců. Já se teď chystám do Clevelandu, abych tam natáčela najednou, během jednoho měsíce, dvacet pět rozhovorů."

Rosie Johnston
O čem vlastně vedete ten rozhovor?

"O životě v bývalém Československu, potom o cestě do zahraničí, protože byli lidé, kteří pobyli v uprchlickém táboře v Rakousku nebo v Německu, a potom chceme slyšet, jak se rozvíjely jejich životy ve Spojených státech. Pokud by byli třeba v Čechách lékaři, jestli po příchodu museli tady pracovat jako uklízečky, nebo jestli i tady mohli pracovat jako lékaři. To nás zajímá."

Můžete zmínit alespoň některý z těch zajímavých příběhů?

"V Clevelandu se chystáme mluvit se Stanislavem Bohonkem, který emigroval do Kanady v r. 1968 s rodiči. Byl v té době ještě mladý a pak se stal krasobruslařem. Bruslil za Kanadu ve Vancouveru na olympiádě v r. 1976. Pak se přestěhoval do Clevelandu a teď tam pracuje jako zubař."

K čemu chcete, Rosie, ty rozhovory do budoucna použít?

"Právě teď jsou prvním z výsledků našeho projektu internetové stránky, taky ale chceme mít všechny příběhy v multimediální knihovně pro výzkumníky, aby mohli tady v Cedar Rapids zkoumat, jak to bylo za studené války. Taky samozřejmě až bude muzeum znovu otevřené v nové, lepší, větší budově, chceme mít výstavu o novějších vlnách emigrace do Spojených států."

Muzeum v Cedar Rapids velmi utrpělo při záplavách. Jak daleko jsou jeho opravy nebo jak probíhá rekonstrukce?

"Nevím, jestli můžete slyšet, že kolem mne je v podstatě staveniště. My jsme v novém objektu, zpátky v historické tzv. Czech Village. Ta byla opravdu zničená při záplavách a my jsme po velmi tvrdé práci renovovali jednu budovu. Pokoušíme se najít peníze, abychom mohli renovovat i slavnou muzejní budovu, kterou jste asi viděli na obrázku těsně po záplavách."