České předsednictví EU začne bez schválené lisabonské smlouvy

Foto: ČTK

Lisabonská smlouva, dokument, který rozděluje nejen českou politickou scénu, byl na programu úterní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Poslanci se rozhodli, že jednání o dokumentu přeruší a vrátí se k němu až začátkem února příštího roku. Česko tak v lednu vstoupí do svého předsednictví, aniž by smlouvu reformující EU ratifikovalo.

Zleva: Petr Nečas,  Ondřej Liška a Martin Bursík,  foto: ČTK
K projednávání lisabonské smlouvy se poslanci vrátí až 3. února 2009. Pro návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře na přerušení projednávání hlasovalo v úterý 159 poslanců. Menší vládní strany nebyly tímto krokem nadšeny. Zastáncům ratifikace smlouvy by se v úterý ale zřejmě nepodařilo sehnat dostatečný počet hlasů. To byl i důvod, proč s návrhem ODS na přerušení souhlasil zbytek koalice, potvrdil předseda Strany zelených Martin Bursík.

"Ve sněmovně v tuhle chvíli zjevně není ústavní většina, kdybychom se pustili do toho hlasování o ratifikaci Lisabonské smlouvy a neprošlo to, tak je to velmi vážná havárie evropského formátu. Udělali jsme v koalici dohodu, že necháme čas pro jednání ve výborech, protože výbory to neprojednaly. Je potřebné říci, že v těch výborech ODS hlasovala proti, Lidovci tam chyběli, takže je tady vážný apel na koaliční partnery, aby byli vstřícní při projednávání ve výborech, což nám garantovali."

Přerušení jednání podpořili i sami sociální demokraté, kteří mimořádnou schůzi iniciovali. Předseda ČSSD Jiří Paroubek už před zasedáním řekl, že vítá "pozitivní posun" v náhledu koalice. Proti návrhu ODS se vyjádřilo jen několik lidoveckých poslanců, jeden sociální demokrat a poslankyně zelených Věra Jakubková a Olga Zubová. Jak už bylo řečeno, dokument budou nyní projednávat výbory. Podle vicepremiéra Alexandra Vondry je důležité, že ratifikační proces pokračuje. Vondra také vysvětlil, co bude následovat.

Zleva: Jan Hamáček,  Bohuslav Sobotka,  Lubomír Zaorálek a Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Ten ratifikační proces pokračuje, dostal se do fáze, kdy chceme pracovat na novele jednacího řádu a vytvořit tzv. vázané mandáty, protože Lisabonská smlouva umožňuje v těch přechodových klauzulích případné další převody pravomocí na evropskou úroveň, aniž by měla vláda povinnost jít s tím do parlamentu. Zatím tu povinnost má."

Důležitý bude také výsledek jednání mezi sociálními demokraty a ODS o toleranci vládě v době předsednictví. Vicepremiér Vondra připomněl, že pro ODS je velmi důležité schválení smluv o radaru. Nechtěl ale spekulovat o tom, zda bude například uzavřena neformální dohoda o schválení lisabonské smlouvy výměnou za souhlas se smlouvami o radaru.

Poslanec sociální demokracie Jan Hamáček byl s výsledkem schůze spokojen, alespoň se podle něj ratifikace znovu zahájila. To, že ale Česko smlouvu do konce roku neschválí, podle něj může být pro vládu problém.

"Je to komplikace. Vláda bude začínat předsednictví bez schválené lisabonské smlouvy, nicméně je to komplikace, kterou si způsobila vláda sama. Sociální demokracie byla připravena dát 70 hlasů pro lisabonskou smlouvu, je to problém vlády."