Dohoda o dohodě budoucí

Foto: Evropská komise
0:00
/
0:00

Poslanecká sněmovna přerušila do 3. února příštího roku projednávání lisabonské smlouvy, jejímž cílem je reforma institucí v Evropské unii. Je to výsledek mimořádné vstřícnosti poslanců za občanské a sociální demokraty, nebo první projev "dohody o neútočení", na níž se v souvislosti s blížícím se předsednictví Česka v Evropské unii v úterý shodli zástupci vlády a opozice?

Přemysl Sobotka,  foto: ČTK
Na společném jednání se sešli předsedové Poslanecké sněmovny a Senátu Miloslav Vlček z ČSSD a Přemysl Sobotka z ODS s občanskodemokratickým vicepremiérem pro evropské záležitostí Alexandrem Vondrou. Dohodli se na časové, technické a tematické koordinaci akcí během českého předsednictví Evropské unii. Šéf Senátu Přemysl Sobotka po jednání oznámil:

"My jsme došli k dohodě, že se časově sladí program akcí, které bude pořádat vláda a jednotliví ministři a které budeme pořádat my. Zároveň pan ministr požádal, abychom koordinovali schůze jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu."

Sobotkův protějšek v Poslanecké sněmovně, Miloslav Vlček, prohlásil, že "tady je silná vůle na tom, abychom spolupracovali a naše předsednictví zvládli bez jakékoli ztráty kytičky".

Zleva: Miloslav Vlček,  Lubomír Zaorálek a ČSSD Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Poslanecká sněmovna již má harmonogram na příští půlrok stanoven, a to, o čem hovořil i pan místopředseda vlády, že by se ty akce neměly nějakým způsobem překrývat, to již máme předpřipraveno. Některé věci, které se vyskytnou v průběhu toho předsednictví, jsme samozřejmě schopni řešit operativně."

Koordinační dohoda parlamentu a vlády byla připravovaná několik měsíců. Nakonec ji hlavní aktéři uzavřeli dva dny poté, co předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek pohrozil, že jeho strana odstoupí od dohody s vládní koalicí o určité toleranci a spolupráci v době českého předsednictví Evropské unii, pokud nejsilnější vládní strana, tedy ODS, zablokuje v Poslanecké sněmovně hlasování o lisabonské smlouvě. Obě strany se zřejmě nakonec dohodly na tom, že vlk bude syt a příslovečná koza zůstane celá - projednávání lisabonské smlouvy v Poslanecké sněmovně začalo, aby mohlo být v zápětí přerušeno do první řádné sněmovní schůze v příštím roce. Vicepremiér Vondra mohl být s konečným výsledkem spokojen:

"Předsednictví, jak já neustále říkám, není jenom záležitost vlády, jednotlivých ministrů, kteří budou předsedat radám, ale je to záležitost celé České republiky. Takže jsem velmi rád za výsledky tohoto jednání."

Zatím však ale jde pouze o dohodu o dohodě budoucí, protože podmínky příměří by měly být dohodnuty příští týden na plánované schůzce premiéra Mirka Topolánka a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Poslanec za ČSSD Jan Hamáček, který je předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, nastínil pravděpodobné požadavky, s nimiž opozice na schůzku přijde:

"Opozice hraje zvýšenou roli v Poslanecké sněmovně ve chvíli, kdy vláda nemá většinu, že tedy je potřeba ty věci s námi konzultovat a není možné opozici válcovat tak, jak se to stalo v minulosti. Asi se to bude týkat i některých reformních zákonů, kdy není úplně možné během toho předsednictví hlasovat většinou jednoho či dvou hlasů. Takže to si myslím, že budou požadavky, se kterými půjdeme na to jednání."