Česko vede Evropskou unii

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká republika od začátku roku předseda Evropské unii. Že to nebude pouhá procházka růžovým sadem, ukázaly hned první dny roku. Potíže s dodávkami ruského plynu do Evropy a izraelsko-palestinský konflikt na Blízkém východě vyžadují neprodlené řešení, a tudíž i diplomatickou aktivitu Evropské unie. A kdo jiný by se ji měl chopit než předsednická země. Na priority, které si Česko stanovilo, dojde posléze.

José Barroso,  foto: ČTK
Česko je po Slovinsku teprve druhou novou členskou zemí, která bude půl roku sedmadvacítce předsedat. Poprvé Evropskou unii vede země, která patřila do takzvaného „sovětského bloku". V některých západních, hlavně francouzských, denících se objevovaly pochybnosti o schopnosti malé země řešit problémy Unie. Předseda Evropské komise José Barroso ale věří, že Česko svou úlohu zvládne:

"Myslím, že české předsednictví bude úspěšné. Jsem připraven je podporovat, aby tomu tak bylo. Je dobře připravené a já vím, jací jsou Češi hrdý národ. Je to velká příležitost pro Českou republiku ukázat Evropě a zbytku světa, že může pozitivně přispět k řešení důležitých úkolů, které před unií stojí. Nikdy nemáte druhou možnost udělat první dobrý dojem. Jsem si tedy jistý, že Česko plně využije tuto příležitost dobře zapůsobit nejen na ostatní evropské partnery, ale i na svět."

Prezident ČR Václav Klaus  (vlevo) a José Barroso,  foto: ČTK
Obavy západoevropských zemí umocňovala také pověst prezidenta Václava Klause jako razantního euroskeptika. Hlava českého státu to sice odmítá a tvrdí, že je především eurorealistou, ale odpárat nálepku není snadné. I v Česku panují obavy o to, jakým způsobem nás bude Václav Klaus reprezentovat během předsednického období. Jak ale po tradičním novoročním obědě s Václavem Klausem na zámku v Lánech řekl premiér Mirek Topolánek, dohodli se na rozdělení funkcí během českého předsednictví. Záležet ještě bude na tom, jaké konkrétní summity se budou během předsednictví organizovat a který z politiků bude mít v danou dobu čas, dodal premiér Topolánek:

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Není žádný rozpor ve věci dělby práce během českého předsednictví, takže jsme se shodli na mechanismech a na dělbě práce. Myslím si, že je spíše technickou záležitostí našich týmů, aby opravdu připravily, který summit, kde, jakým způsobem, kdo z nás povede, jakým způsobem si tu práci rozdělíme."

Češi v rámci svého předsednictví usilují o to, aby do Prahy přijel nový americký prezident Barack Obama. Mohl by přijet na neformální summit evropské sedmadvacítky a Spojených států, ale návštěvu bude možné dojednat až po 20. lednu, kdy v úřadě skončí dosavadní americký prezident George Bush. Jak řekl premiér Topolánek, s Barackem Obamou se jako premiér předsednického státu tak jako tak setká:

Americký prezident Barack Obama,  foto: ČTK
"Obama do Evropy, přijede. Přijede na G 20 do Londýna, kde budeme fakticky zastupovat jako předsednická země Evropskou unii. Potom pojede na summit NATO ve Štrasburku, a je představa, že nejlépe v Praze, v té horší variantě někde jinde, možná v Bruselu, by došlo k tomu neformálnímu summitu 'sedmadvacítky' s americkým prezidentem."

Vztahy se Spojenými státy jsou jednou z priorit českého předsednictví. Ty upřesnili premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Praha se bude muset zaměřit hlavně na koordinování záchranného plánu pro ekonomiky členských zemí v době finanční krize, na němž se počátkem prosince v Bruselu shodli šéfové unijních států. Dalšími tématy pak budou reforma energetické a zemědělské politiky, globální oteplování a ekologie či revize unijního rozpočtu. Čechy nemine ani moderování diskuse o osudu lisabonské smlouvy, i když ji zatím sami neratifikovali. Vicepremiér Alexandr Vondra shrnul české priority předsednictví do tří E:

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
"Platí to, že pracovní program českého předsednictví se jmenuje Evropa bez bariér. Obsahuje tři hlavní priority, jsou to ta tři E, o kterých jsme mluvili, to znamená ekonomika, energetika a Evropa ve světě."

Předseda Ekumenické rady církví Pavel Černý je přesvědčen o tom, že české předsednictví Evropské unie představuje možnost vyslat do Evropy dobré signály:

"Chtěli bychom, aby to české předsednictví probíhalo pozitivně, aby vnášelo dobré věci, aby se nevyhýbalo také etickým otázkám, protože řešit pouze ty otázky ekonomické, bez ohledu na etiku, by nebylo dobré."

Česká republika chce ukázat světu také své velké kulturní zázemí. Na dobu našeho předsednictví připravila speciální kulturní program nejen doma. O tom v zahraničí informoval ministr kultury Václav Jehlička:

"V té hudební oblasti bych chtěl například upozornit na společný koncert Pražské komorní filharmonie a Nového symfonického orchestru v Sofii, koncertní turné Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK proběhne v květnu ve Velké Británii, v Londýně a v Dublinu. Z oblasti výtvarného umění je asi takovou nejvýznamnější akcí výstava české dekadence, která proběhne nejen v Bruselu, ale ještě v městě Namur v Belgii v prvním čtvrtletí."

Foto: ČTK
České předsednictví Evropské unii bude připomínat stříbrná mince, kterou minulou středu vydala Česká národní banka. Celkově jich Česká mincovna v Jablonci nad Nisou vyrazila téměř třicet tři tisíc kusů. Podle mluvčí České národní banky Pavlíny Bolfové, si lidé budou moci vybrat ze dvou variant mince:

"Tato mince má hodnotu 200 korun a vydává se v dvojím provedení, a to v běžné kvalitě v nákladu 13 200 kusů, a ve špičkové kvalitě v nákladu 19 700 kusů. Autorem této mince je pan Josef Opleštil. Průměr stříbrné mince je 31 milimetrů a její hmotnost 13 gramů. Na líci dvousetkoruny je v kruhu umístěná kompozice stylizovaných heraldických zvířat z velkého státního znaku, po jejímž obvodu je 12 pěticípých hvězd, které symbolizují Evropskou unii."