Česko předalo kormidlo Švédsku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko ukončilo s úderem úterní půlnoci své předsednictví Evropské unii a vedení sedmadvacítky předalo Švédsku. "Česká administrativa prokázala kvalitu v politicky vypjatých časech,"řekl při hodnocení českého unijního šéfování předseda Evropské komise José Barroso. Jak ale vidí odvedenou práci její přímí účastníci?

Foto: ČTK
Zahraniční média jsou k českému předsednictví hodně kritická. Přestože mají tendence dělit české předsednictví na dobu "topolánkovskou" a "fischerovskou", obě spojuje velký počet legislativy, kterou se Česku podařilo dojednat, a kvalitní práce českých unijních úředníků. Právě oni odvedli kus dobré práce při přípravě více než 3 tisíc nejrůznějších zasedání v Česku, Bruselu i jinde, a 101 oficiálních akcí. Práci našeho úřednického zázemí ocenil i bývalý premiér Mirek Topolánek:

"Jestli se za něco nemusíme vůbec stydět, tak to je technická, logistická, já bych řekl ta úřednická úroveň celého toho předsednictví. Mám pocit, že bude pro některé v takto složitém půlroku velmi komplikované na takovou úroveň navázat. Jsem na to hrdý, jsem na to pyšný, protože to se nám podařilo beze zbytku."

Jan Fischer,  foto: ČTK
Také čeští politici mají na svém kontě několik nemalých úspěchů. Premiér Jan Fischer vyzdvihl jeden z nich:

"Co se českému předsednictví významně povedlo, je to, že zabránilo občas i chuti některých zemí řešit některé otázky protekcionistickým způsobem a hledání východisek na úkor druhého. Princip solidarity a globálního postupu na evropské úrovni nakonec převážil, a to je myslím devíza, která s českým předsednictvím určitě a nezadatelně bude spojena."

Pochopitelně nelze nevidět i stinné stránky českého předsednictví. Vyjmenoval je náměstek ministra pro evropské záležitosti Marek Mora:

Marek Mora,  foto: ČTK
"Myslím si, že jsme na začátku ten obraz neměli úplně dobrý, pak se postupně zlepšoval. Trošku jsme to vybudili těmi mediálními akcemi typu 'Evropě to osladíme' či Entropou. Z mého pohledu jsme měli takovou sebevědomou komunikační strategii. Nakonec to dopadlo tak, že jsme si lidově řečeno naběhli na vidle tím, jak jsme si podřízli sami sobě vládu během předsednictví, což není úplně standardní krok. A v kombinaci všech těchto faktorů to vyznění bylo samozřejmě trošku smutné."

Jan Fischer a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Bývalý premiér Mirek Topolánek, který české předsednictví Evropské unii letošního 1. ledna zahajoval, i v tom přece jen spatřuje jisté pozitivum. Zažertoval na toto téma na závěrečné tiskové konferenci, které se účastnil spolu se současným premiérem Janem Fischerem:

"Já myslím, že Česká republika ukázala, a Evropě jsme to opravdu osladili, že vždycky máme nějaké zvláštnosti. A to heslo "In varietate concordia", jednota v různosti, během českého předsednictví dostalo svoji skutečnou náplň, protože opravdu jenom v Praze je možné, aby závěrečnou řeč mohli vést dva lidé, kteří se na tom předsednictví podíleli. To myslím je ten vklad, který jsme přinesli do Evropy, je to něco, co opravdu si snad ta Evropa možná ani nezasloužila, toto poznání."

A pak už jen následoval přípitek premiéra Jana Fischera:

"Díky moc, vše na dobrý konec českého předsednictví, na dobrý český konec a na dobrý švédský začátek. Dámy a pánové - na vaše zdraví!"