České reakce na irské NE k lisabonské smlouvě

Foto: ČTK

Irské NE k lisabonské smlouvě rozdělilo i českou politickou scénu. Prezidenta Václava Klause rozhodnutí Irů v referendu potěšilo, i zástupci ODS je vesměs vítají. Ratifikační proces smlouvy, která upravuje fungování sedmadvacítky, tak podle nich skončil. Pro opozici a část zelených bylo ale zklamáním. V ratifikaci by se mělo pokračovat, říkají. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Přes osm set tisíc Irů proti necelé půlmiliardě občanů členských zemí Evropské unie - i tak by se dal vyčíslit poměr hlasů, které minulý týden v irském referendu odmítly lisabonskou smlouvu. Podle reakcí evropských státníků je to velmi vážná komplikace v integračním procesu unie. Lisabonská smlouva měla zjednodušit její rozhodování, které se po posledním rozšíření na sedmadvacet členů stává čím dál složitější. Prezident Václav Klaus má ale jiný názor. Vydal prohlášení, kde říká:

"V jedné jediné z 27 zemí EU proběhlo o lisabonské smlouvě referendum... Výsledek je snad pro všechny jasným sdělením. Je vítězstvím svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií."

Projekt lisabonské smlouvy tak podle něj skončil a v jeho ratifikaci již nelze pokračovat. Stejný názor má i předseda Senátu Přemysl Sobotka. Podle místopředsedy ODS Petra Nečase by pokračování schvalovacího procesu v dalších zemích bylo dokonce nedemokratické:

Místopředseda ODS Petr Nečas
"Já bych považoval za nesprávné nerespektovat rozhodnutí irských voličů a vytvořit situaci, kdy ostatní země budou ratifikovat tento dokument a vytvářet tlak na irské voliče, aby změnili svůj názor."

Premiér Mirek Topolánek připomněl, že v Česku je ratifikační proces lisabonské smlouvy pozastaven a její text nyní posuzují ústavní soudci.

"Nemám pocit, že se na tom má cokoliv měnit."

I podle něj ale ratifikace smlouvy de facto skončila. Pro Českou republiku to však neznamená žádné zásadní změny, unie bude fungovat jako dosud. Nemá to vliv ani na naše předsednictví v unii v prvním pololetí příštího roku. Podle Mirka Topolánka měla vláda připraveny varianty i pro případ, že lisabonská smlouva nebude schválena.

Podle opozice by se nyní měla Evropská unie co nejrychleji dohodnout na dalším postupu.

Premiér Mirek Topolánek
"Pokud zjistí příčiny, proč vlastně Irové hlasovali proti lisabonské smlouvě, tak by Evropská komise měla nabídnout určité řešení pro Irsko a to hlasování zopakovat,"

myslí si předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Podle jejího místopředsedy Bohuslava Sobotky by Česká republika měla k tomuto procesu přistoupit maximálně odpovědně:

"ODS by se měla vyvarovat pokušení, aby svůj stranický názor prezentovala jako postoj České republiky."

Republiková rada Strany zelených na svém víkendovém zasedání navrhla, aby se v ratifikaci pokračovalo a aby o lisabonské smlouvě proběhlo celoevropské referendum. O dalších krocích po irském zamítnutí bude jednat příští týden Rada Evropy.