České stavebnictví na rozdíl od Evropy stále kvůli krizi zaostává

Foto: analogicus, Pixabay / CC0

Stavebnictví v Evropské unii se po propadu z jara začíná zotavovat. V červnu podle dat Eurostatu produkce meziměsíčně vzrostla skoro o tři procenta. Pro Česko to ale neplatí. Tuzemské stavebnictví se z útlumu ještě nezotavilo.

Jiří Nouza,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo

V Česku ve srovnání s květnem klesla v červnu výstavba o dvě procenta, meziročně dokonce a 11 a půl procenta. Podle odborníků české stavebnictví výrazně zasáhla koronavirová krize také proto, že je extrémně závislé na pracovnících ze zahraničí. Jejich pomalý návrat do Česka vedl k odkládání stavebních prací a nárůstu zpoždění.

Kromě nedostatku zaměstnanců je současným problémem stavebnictví také útlum soukromých investic a nejisté jsou i investice obcí a krajů, které se budou muset vyrovnat s nižšími daňovými příjmy. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy se v Česku dá očekávat pokles i za celý rok.

"U veřejných investic lze předpokládat, že se k tomu stát postaví čelem. Samosprávné celky budou očekávat, jak dopadne rozpočtové určení daní. Což lze predikovat, že dobře asi nedopadne. A u soukromého sektoru je perspektivní jen sektor stavby bytových domů nebo bytů,"řekl Českému rozhlasu.

Ilustrační foto: annawaldl,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Podle odborníku by se situace mohla zlepšit výstavbou obecních bytů, které se v budoucnu mohou privatizovat do soukromého vlastnictví.

Stavební zákon

Experti ale upozorňují, že stavebnictví opakovaně sráží dlouhá léta neřešené problémy v čele s nesmírně složitou legislativou. Kvůli ní je proces povolování nových staveb prakticky zablokovaný. Získat stavební povolení trvá dlouhé roky. Podle komentátorů Česko v této oblasti patří k nejhorším zemím na celém světě.

Štěpán Křeček,  foto: ČT

Řízení by mohl podle některých odborníků urychlit nový stavební zákon, který schválila v pondělí vláda. Ta si od jeho přijetí slibuje u větších projektů zkrácení průměrné délky povolování z 5,4 roku na jeden rok. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje, že zákon by měl vstoupit v platnost na jaře příštího roku, účinnost by měla nabíhat postupně do poloviny roku 2023. Podle opozice ale návrh zákona stavební řízení nezjednoduší.

Vláda schválila stavební zákon s řadou chyb a legislativních nedodělků, která přinese do už tak šílených podmínek stavebních řízení další chaos. Babiš měl opravdu pravdu: Jsme skvělá země, jen nás nesmí řídit nemehla,“ uvedl na Twitteru lidovecký místopředseda Tomáš Zdechovský.

Odborníci se v hodnocení nové normy rozcházejí. Někteří jsou přes drobné výhrady spokojeni.

"Navržená podoba stavebního zákona není ideální, ale určitě povede k výraznému urychlení procesu vydávání stavebních povolení. Jelikož naši zemi trápí nedostatek nemovitostí, což vede k prudkému růstu cen na realitním trhu, je zřejmé, že nový stavební zákon jde správným směrem," řekl ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček.