České stopy v Brazílii

0:00
/
0:00

České stopy v Brazílii mapuje stejnojmenná výstava, která byla otevřena na Pražském hradě. Návštěvníci se tu dozví, že Brazílie přijímala už české jezuitské misionáře, že první mapu Amazonky vytvořil trutnovský rodák Samuel Fritz a že brazilský prezident Juscelino Kubitschek měl české předky. Nechybí ani portréty současných českých krajanů.

Vliv rodáků z Čech je v Brazílii daleko silnější, než se může na první pohled zdát. Zvláště patrné je to na příběhu populárního brazilského prezidenta Juscelina Kubitscheka, který zásadně změnil politický vývoj Brazílie a který byl potomkem přistěhovalců z jižních Čech. Výstavě vévodí i obraz malíře Zdeňka Buriana. Zachytil na něm badatele Vladimíra Kozáka, který se od roku 1924, kdy emigroval do Brazílie, věnoval indiánům. K vidění je tu například chřestítko z želvího krunýře zdobené péry papouška nebo čelenka z pásovce.

Ojedinělá výstava tak představuje Brazílii z mnoha různých úhlů s důrazem na působení imigrantů z českých zemí. Dokumentuje historii vzájemných styků už od dob misionářů. Jak uvedl historik Pavel Štěpánek, je tu i první podrobná mapa toku Amazonky, kterou v roce 1701 zaznamenal český jezuita Samuel Fritz z Trutnova.

"Nakreslil ji během několika let. Byl dokonce ve vězení u Portugalců. Přicházel totiž ze španělské části, a tak se domnívali, že byl španělský špion. Když se vrátil, tak publikoval v roce 1707 tuto podrobnou mapu Amazonky. Druhým jezuitou, který pracoval vědecky, byl v Bahíi Valentin Stansel. Jeho knížka o pozorování nebes v Brazílii je zde také instalována."

Pavel Štěpánek
Právě zvyky evropských jezuitů inspirovaly brazilské stavby té doby. Fenoménem se v době baroka stal stejně jako v Čechách kult svatého Jana Nepomuckého. V roce 1804 dokonce bylo v Brazílii založeno město, které nese jeho jméno a dnes má zhruba 30 tisíc obyvatel.

Novým impulsem zájmu Čechů o Brazílii se stala na počátku 19. století svatba rakouské arcivévodkyně Leopoldiny, která se vdala za portugalského korunního prince Pedra I. Ten se stal později prvním císařem Brazílie.

"Proto naši Habsburkové navázali intenzivní kontakt a Metternich jakožto ministr zahraničí považoval Brazílii do budoucna za nosnější než Spojené státy. Celou svatební suitu tvořili vědci, mezi nimiž byli i Češi nebo čeští Němci. Na prvním místě musíme jmenovat Jana Pohla, který byl pověřen botanickým bádáním a jeho výsledkem bylo několik publikací, kde byly poprvé zachyceny významné rostliny, které se staly součástí tzv. brazilského muzea. To existovalo ve Vídni ještě krátce po smrti arcivévodkyně Leopoldiny, kdy vztahy mezi Brazílií a vídeňskými Habsburky ochably."

Juscelino Kubitschek  (Jan Nepomuk Kubíček)
Do Brazílie přichází další občané, mezi nimi i Jan Nepomucký Kubíček, předek brazilského prezidenta. Juscelino Kubitschek se pak zapsal do dějin Brazílie nejen jako velmi populární politik, ale především jako člověk, který splnil dávný sen Brazilců, vystavět nové hlavní město uprostřed země - Brasílii. K jeho spolupracovníkům patřili urbanista Lúcio Costa a architekt Oscar Niemeyer. Ten letos slaví 103 let a přesto nadále tvoří. Na výstavě je i Kubitschekova matka zachycená v momentě, kdy byl zvolen prezidentem. Objevit, jak se jeho předci dostali do Brazílie, však vyžaduje ještě detektivní pátrání. Zřejmě to souviselo s cizineckým sborem majora Schefera.

"Ten chodil po Evropě a hledal vojáky. Takto možná - tak na 80 procent - byl ten Jan Nepomuk Kubíček z Třeboně angažován a odplul do Brazílie,"

uvedl Petr Polakovič, který pátral po krajanech v Brazílii. Je předsedou občanského sdružení v Ralsku a to si dalo za cíl otevřít v roce 2012 muzeum, které bude mapovat krajanské vystěhovalectví do Brazílie.

"Moji předkové odešli do Brazílie, účastnili se té vystěhovalecké vlny, o které se myslím moc neví. Většinou se říká, že se hodně lidé vystěhovalo do USA a Kanady, ale byla poměrně velká vystěhovalecká vlna - desetitisíce lidí, kteří mezi rokem 1860 do konce 19. století odplouvali z Hamburku zejména do jižní Brazílie."

Petr Polakovič
Své místo našli na výstavě i Češi, kteří žijí v Brazílii nyní. Jak uvedl Petr Polakovič, jejich portréty nafotil přední český fotograf Jindřich Štreit.

"Projekt se zrodil před 2 lety na české ambasádě. Jindřich Štreit se spojil se svým přítelem Kamilem Pilatíkem, který je pracovníkem konzulátu v Sao Paulu, dostali tipy a objížděli krajanské komunity. Na fotografii je i moje rodina - rodina Lotaria Skolaude. Asi se tehdy jmenovali Škaloudovi a byli někde od Jablonce z Rádla. Vyšla i knížka Braziliáni z Česka, kde jsou fotografie publikované."

Na své si na výstavě, která potrvá do konce listopadu, přijdou i zájemci o cestování a etnografové. Součástí jsou i fotografie původních obyvatel Brazílie od Attily Loranta, ten žije v Budapešti a fotí pro National Geographic.