Českému průmyslu se daří, nezaměstnanost ale neklesá

Foto: Kristýna Maková / Český rozhlas - Radio Praha

Nezaměstnanost v Česku se na konci loňského roku zvýšila, příznivě se nevyvíjelo ani stavebnictví. Na druhou stranu zrychlila průmyslová výroba, což by mohlo v budoucnu přinést nová pracovní místa. Český statistický úřad zároveň zpřesnil údaje o tuzemské ekonomice v loňských třech čtvrtletích.

Foto: Kristýna Maková / Český rozhlas - Radio Praha
Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostl o 2 desetiny procenta. České ekonomice se tak dařilo půl roku v kuse. Na odeznívající recesi podle některých analytiků začíná velmi opatrně reagovat i pracovní trh, i když v zimních měsících může počet nezaměstnaných ještě přesáhnout 600.000. V prosinci nezaměstnanost v Česku stoupla na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Je tak výrazně nižší než nezaměstnanost v Evropské unii, ta přesahuje 10 procent, v tomto směru si tedy Česko stojí poměrně dobře. Proč se česká nezaměstnanost zvýšila, vysvětlil analytik Jiří Cihlář ze společnosti NextFinance.

"V první řadě je to ukončování sezónních prací. Každoročně přichází před zimou. Byly ukončeny především práce v zemědělství a stavebnictví. To je také ten hlavní důvod, proč nezaměstnanost tak skokovitě vzrostla. Koncem roku skončí některé smlouvy na dobu určitou, právě v lednu by proto mohla nezaměstnanost ještě nepatrně vzrůst."

Nezaměstnanost se zvýšila ve všech krajích s výjimkou Prahy. Praha je také regionem s vůbec nejnižší nezaměstnaností v celé republice.

"Určitého zlepšení na trhu práce se dočkáme v průběhu jara, kdy se rozběhnou některé sezónní práce. Na druhou stranu oživení české ekonomiky není zatím takové, aby byly zaměstnavatelé ochotni přijímat více zaměstnanců. Prozatím přetěží současné zaměstnance a s najímáním nových ještě chvíli vyčkají."

Jiří Cihlář,  foto: Next Finance
Dalším ekonomickým ukazatelem je růst inflace. Podle údajů statistiků míra inflace meziročně poskočila na 1,4 procenta. Zdražily hlavně potraviny. Za rok 2013 byla průměrná míra inflace na stejné výši - 1,4 procenta. To je ovšem nejnižší hodnota od roku 2009. Uměle zvednout inflaci se už snaží i centrální banka zásahy do kurzu koruny. Pokud se v našem přehledu podíváme na data z průmyslu, jsou poměrně optimistická. Průmyslová výroba v listopadu meziročně vzrostla o více než 6 procent, přičemž v říjnu to bylo 3,5 procenta. Průmyslovým podnikům pomáhá poptávka po jejich produktech v zahraničí, ale už i v tuzemsku.

"Hlavním tahounem průmyslu zůstává výroba aut. Opravdu jsme optimističtí i pro následující měsíce, protože hodnota průmyslových zakázek neustále stoupá. Kupříkladu v listopadu jejich počet meziročně vzrostl o 12 procent."

Oborem, kterému se Stavebnictví se ale stále nedaří, v listopadu prohloubilo propad o více než 9 procent. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše se tak propadá už šestým rokem. Jiří Cihlář k tomu dodává:

"Situace ve stavebnictví je opravdu složitá. Dá se říci, že ochota investorů pouštět se do nových projektů je velice nízká. Oživení ve stavebnictví je stále ještě daleko, protože počet nově vydaných stavebních povolení neustále klesá."