Česko je na bioteroristy připraveno

V souvislosti s celosvětovým bojem proti terorismu a možným vojenským zásahem proti Iráku se často hovoří o bioterorismu. Česká vláda nedávno přijala bezpečnostní opatření, která by měla bioteroristy odradit od útoku na vodní zdroje nebo potravinářský průmysl. Jaké konkrétní látky mohou teroristé použít a je Česká republika na takovou hrozbu připravena?

Mezi možné látky, které by mohli bioteroristé použít, patří kromě sněti slezinné, moru, virů Eboly nebo Marburské horečky, také vir varioly neboli černých neštovic. Podle virologa Dimitrije Slonima, který se séry a očkovacími látkami zabývá celý život, je situace pro zneužití varioly spíše příznivá, vzhledem k tomu, že:

"se podařila celosvětová eradikace, to znamená, že od roku 1980 jsou prakticky všichni mladí lidé bez imunity. A to je takový báječný terén, kde by terorismus mohl zasáhnout."

Docent Slonim dodává, že virus černých neštovic se dnes oficiálně uchovává pouze na dvou místech na světě:

"Jenom v Moskvě a v Atlantě, ale není vyloučeno, že si tento virus některé země také ponechaly, přestože podepsaly deklaraci, že se ho zbavují."

Kdyby se teroristé viru varioly zmocnili anebo ho dokonce vyrobili, pak by mohli z jednoho centimetru krychlového infikovat až sto tisíc lidí. Česko však patří mezi několik zemí na světě, které mají dostatek zásob očkovací látky proti černým neštovicím. Dimitrij Slonim:

"Zde byla náhodou zachována vakcína proti variole z roku 1980, kterou jsme dělali v bývalém Ústavu sér a očkovacích látek, je to očkovací látka, která v té době patřila mezi čtyři nejlepší očkovací látky proti variole na světě. Jak mám zjištěno ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, má tato vakcína dosud svou potenci, to znamená, že si zachovala imunizační potenci, protože je sušená ze zmraženého stavu - je lyofilizovaná a tedy stále účinná."

Blanka Říhová, ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd, vidí potenciální nebezpečí také ve zneužití ricinu, proti němuž není vakcína, a botulotoxinu, takzvaném klobásovém jedu, který se používá v medicíně a kosmetice.

"Právě proto, že jsou to látky, které jsou mimořádně toxické. Jedna jediná molekula, která se dostane do buňky, tu buňku dokáže zabít, to znamená, že gram může zabít třicet tisíc lidí."

Profesorka Říhová se ale domnívá, že by bioteroristé nepoužili žádné známé látky, protože na ty jsme připraveni a umíme je během několika minut detekovat:

"Pokud bych byla terorista-vědec, tak nepochybuji o tom, že budu pozornost soustředit na jedy, které nejsou takto všeobecně známé, a na přípravu organismů a mikroorganismů, které budou geneticky modifikované tak, že dosud dostupná léčba proti nim bude neúčinná."

Závěrem je třeba znovu zopakovat, že proti většině známých látek, jež by bioteroristé mohli reálně použít, má Česko dostatek vlastních očkovacích látek.