Česko - Kanada 6:2

Josef Beránek střílí kanadskému brankáři Robertu Luongovi pátý gól českého týmu, foto: ČTK

Český tým ani po pondělním utkání neztratil na světovém šampionátu v ledním hokeji ani jediný bod. V dlouho očekávaný souboj dvou nejsilnějších týmů pražské skupiny mistrovství světa porazil Kanadu vysoko 6:2. Češi tak vyhráli osmifinálovou skupinu E, a ve čtvrtfinále je čeká tým Spojených států. Utkání sledoval Jaromír Marek.

Josef Beránek střílí kanadskému brankáři Robertu Luongovi pátý gól českého týmu,  foto: ČTK
Český tým začal zápas ve vysokém tempu. První gól padl do kanadské branky už v páté minutě, skóre otevřel Šlégr. Za další dvě minuty už český tým vedl 2:0. Na začátku 2. třetiny snižují Kanaďané snížili v přesilovce pět na tři na 2:1. Ještě před tím skončil zápas pro obránce Jaroslava Špačka, kterého po srážce s kanadským Morrowem museli odvézt se zraněním na ošetřovnu. V hale vydržel do konce zápasu a poté byl převezen do Vinohradské nemocnice. Do turnaje už zřejmě nezasáhne.

"Určitě bude chybět, je to jeden z nejlepších obránců týmu. Doufám, že bude v pořádku," říká ke zranění svého kolegy obránce Roman Hamrlík.

Hra Kanaďanů se vůbec vyznačovala velkou tvrdostí a agresivitou a několikrát došlo i na hromadné pěstní souboje. A co na to jeden z útočníků Václav Prospal?

Martin Ručinský  (vpravo) a jeho spoluhráč Václav Prospal se radují z Ručinského gólu,  foto: ČTK
"O Kanaďanech je známé, že když se jim nedaří, zkoušejí vyvést protivníka z míry. Padali na Vokouna, šli po Jardovi...to by si v NHL nikdy nedovolili.

To potvrzuje i obránce Jiří Šlégr.

"Kanaďané tím chtěli otočit zápas, vyprovokovat nás. Potvrdilo se, že jsme mužstvo. Jardu trefili a už jsme tam byli všichni a začali jsme se prát. Semkli jsme se a dotáhli to do úspěšného konce."

Třetí třetina však zcela patřila českým hokejistům. Nejprve Prospal zvyšuje na 4:1, Smyth sice snižuje na 4:2, ale vzápětí Beránek zvyšuje český náskok na 5:2 a o minutu později uzavírá Kraft skóre na konečném výsledku 6:2.

Český tým teď čekají ve čtvrtfinále hokejisté Spojených států. Pokud ve středu večer zvítězí, cesta k medailím je volná. Jakou taktiku zvolí trenér Slavomír Lener?

"Jsem spokojen s tím, jak hrálo mužstvo disciplinovaně. Řekl jsem jim, že takto máme šanci na úspěch. Od začátku říkám, že musíme především bránit. Ofenzivní potenciál mužstva je obrovský a toto je jediná cesta k vítězství."