Mistry světa v ledním hokeji opět Kanaďané!

Dany Heatley z Kanady zvedá nad hlavu trofej pro vítěze hokejového mistrovství světa, foto: ČTK

Pražské mistrovství světa v hokeji skončilo, a zná své vítěze i poražené: po roce obhájili titul světových šampionů Kanaďané, druzí skončili švédové, třetí Američané a neoblíbená "bramborová" medaile zbyla na Slováky. Více Herbert Brynda.

Dany Heatley z Kanady zvedá nad hlavu trofej pro vítěze hokejového mistrovství světa,  foto: ČTK
Ze sobotního semifinále Slovensko - Kanada vyšli se štěstím vítězně 2:1 Kanaďané, z druhého semifinále mezi Spojenými státy a Švédskem pak 3:2 Skandinávci. Nedělní souboj o třetí místo mezi Slováky, mohutně podporovanými Sazka Arénou, a Američany nabídl vyrovnaný hokej, který v základní hrací době skončil bez branek, a protože gól nepadl ani v prodloužení, přišla na řadu trestná střílení, na něž právě proti Američanům doplatil český tým. A situace se opakovala: hráči Spojených států proměnili čtyři nájezdy ze čtyř a mohli se radovat ze zisku třetího místa. To slovenský kapitán Miroslav Šatan z Buffala byl nevýslovně zklamaný:

"Všichni jsme velmi zklamaní. Hodně se od nás čekalo a my si i hodně věřili, přinejmenším na medaili. Je to zkrátka hra. Někdy rozhodují centimetry nebo nějaké kritické rozhodnutí. A to se nám teď bohužel stalo. V minulosti byly ty maličkosti možná na naší straně, a včera a dnes nebyli. Bohužel."

Přesto byl slovenský kapitán s hrou svého mužstva v základní hrací době spokojený:

"V trestných stříleních jde o náhodu. To je jako, když si hodíte korunou. Na to se nemůžete spoléhat. Ale myslím, že jsme zápas odehráli dobře, že jsme měli mnoho šancí. Škoda jen, že jsme je nevyužili."

Zklamaní slovenští hráči po prohraném utkání s USA o bronzové medaile,  foto: ČTK
Slovákům - jak potvrzuje Miro Šatan - v Praze také chyběla téměř domácí atmosféra z ostravské ČEZ Arény, kde odehráli první polovinu turnaje:

"V Ostravě byla menší hala a mnoho více slovenských diváků, až 90 procent. Z fanoušků na nás přecházela obrovská energie. Proto se nám lépe hrálo v Ostravě. Tady v Praze je hala větší, nebylo v ní tolik Slováků, ale stále jsme cítili podporu. V Ostravě to ale bylo něco výjimečného."

Brankář Ján Lašák se na základě svých výkonů dostal do druhého All Star týmu MS. Přestože v zápase vychytal nulu, národním hrdinou se nestal:

"Při nájezdech se mi nepovedlo totéž, co při zápase. Nemrzí mě, že jsme dostal branku, ale že jsme dostal ze čtyř nájezdů čtyři branky a chlapce více nepodržel."

Ne všichni Slováci ale byli zklamaní. Útočník pražské Sparty Luboš Bartečko vidí čtvrté místo v podstatě jako úspěch:

Američané Hal Gill  (vlevo) a Adam Hall s trofejí pro bronzový tým,  foto: ČTK
"Čtvrté místo je pro nás - při konkurenci, která v současnosti v hokeji panuje - velký úspěch. I když jsme tentokrát neměli štěstí, jak jsme si přáli, ale takový je sport. Musíme se s tím vyrovnat a jít dál. Život nekončí, někdy se vyhrává, někdy se prohrává. Skutečnými vítězi jsou ti, kteří se dokáží vyrovnat s obojím. A podle mého názoru jsme dost silní na to, abychom se vyrovnali i s touto prohrou, jsou před námi další cíle a my se nad to musíme povznést."

Podle bronzového obránce Servette Ženeva Bretta Hauera měli Američané na mistrovství světa především štěstí:

"Na šampionátu jsem si ověřil, kolik zemí hraje hokej na skutečně vysoké úrovni. My jsme měli štěstí, že jsme porazili Čechy, s tím tady snad nikdo nepočítal. A proti Slovensku to byl zase velmi těžký zápas. Na mistrovství světa, při té úrovni, může nakonec vyhrát téměř každý, když má trochu toho příslovečného štěstí. A my jsme ho měli."

Slováky - stejně jako Čechy - Američané porazili v trestných stříleních. A obě utkání rozhodl prakticky jediný muž Andy Roach. Brett Hauer to považuje za zajímavou shodu náhod:

Rob Niedermayer  (vpravo) a Scott Niedermayer z Kanady s trofejí mistrů,  foto: ČTK
"Ano, je to zajímavé. Všichni jsme si říkali, že je to trochu smutné, když se zápasy o medaile musí rozhodnout tímto způsobem. To je už úplně jiný zápas a skoro bych řekl i jiný sport. Jedno mužstvo ale musí prohrát, a dnes to odnesli Slováci. Je mi to líto. A jak už jsem říkal, my jsme na tomto turnaji měli štěstí při nájezdech. Ale na to se historie neptá, dokázali jsme vyhrát a máme bronzovou medaili."

Ve večerním finále se utkalo Švédsko s Kanadou. A Švédové začali výborně: v 25.minutě vedli 3:1 a už se viděli mistry světa. Jenže Kanaďané prokázali vnitřní sílu a finále dokázali otočit až na vítězných 5:3:

"Je to vynikající. Před třemi týdny se sešla výborná parta a zopakovala trimuf z loňského roku. Je to krásný pocit,"

pochvaloval si Dany Heatley z Atlanty, který byl vyhlášen nejlepším útočníkem a nejužitečnějším hráčem turnaje:

Ryan Smyth z Kanady se raduje z prvního gólu svého týmu,  foto: ČTK
"Je hezký bonus, ale já mám větší radost ze zlaté medaile. Z toho, že jsme dokázali obhájit titul a hlavně že jsem mohl být součástí tohoto mužstva."

Podobně jako Heatley se vyjadřoval i útočník Buffala Danny Briere:

"Vyhrát dvakrát za sebou je opravdu překrásný pocit. Reprezentovat svou zemi také, navíc být dvakrát mistrem světa... To se nedá popsat. Byl to velká příležitost a my ji využili."

A v čem podle Briera spočíval recept na celkové vítězství?

"Myslím, že jsme vyhráli proto, že jsme to po celý turnaj neměli lehké. A když jsme prohrávali tři jedna, tak si možná lidé na stadionu a na celém světě říkali, konečně je Kanada na kolenou, ale my jsme zápas otočili a dokázali Švédy porazit."

A skutečnost, že mistrovství světa, které se hraje v Evropě většinou v době vrcholícího Stanley Cupu, získává i za mořem na vážnosti, potvrdil i Danny Briere:

"Být mistrem světa je pro mě hned na druhém místě za Stanley Cupem. Pro mě je zvláště důležité, že máte šanci reprezentovat svou zemi, a nejen pro mě, ale pro všechny Kanaďany - hokej je náš národní sport -, proto rádi reprezentujeme. Skutečně, mezi Stanley Cupem a mistrovstvím světa není tak velký rozdíl, i tady máte možnost odehrát opravdu těžké zápasy proti vynikajícím soupeřům, a navíc pod obrovským tlakem."

Z českých hráčů dosáhl největšího individuálního úspěch Jaromír Jágr, který se na základě svých výkonů probojoval do prvního All Star týmu turnaje.