Česko má po desítkách let diplomatické vztahy s Lichtenštejnskem, spor o majetek ale trvá

Aurelie Fricková a Jan Kohout, foto: ČTK

Sedmdesát let trvalo, nežli Česká republika a Lichtenštejnsko navázaly diplomatické vztahy. Stalo se tak toto úterý, kdy v Černínském paláci v Praze příslušné prohlášení podepsali český ministr zahraničí Jan Kohout a jeho lichtenštejnská kolegyně Aurelie Fricková. Majetkové nároky lichtenštejnského knížete v Česku tím ale podle ministryně nekončí. Podrobnosti má Milena Štráfeldová

Aurelie Fricková a Jan Kohout,  foto: ČTK
České země a Lichtenštejnské knížectví pojí staletá historie. Lichtenštejnové vlastnili rozsáhlá panství na jižní i severní Moravě. Přišli však o ně po 2. světové válce na základě Benešových dekretů. A v tom je právě jádro dlouholetého sporu. Lichtenštejnové jsou přesvědčeni, že jim byly jejich majetky zkonfiskovány neoprávněně. Tvrdí, že nebyli Němci, ale lichtenštejnskými občany. Jejich země proto po válce nenavázala diplomatické vztahy s Československem. To s sebou dosud neslo řadu komplikací, mimo jiné dvojí zdanění nebo nedostatečnou ochranu investic. Tyto problémy by mělo podle šéfa české diplomacie Jana Kohouta navázání diplomatických vztahů odstranit:

"Obě země dospěly k názoru, že tato situace není produktivní, a v souvislosti s aktuálním vývojem neumožňuje dostatečně chránit vlastní zájmy a zájmy jejich občanů."

Z toho důvodu se Česko i Lichtenštejnsko rozhodly vzájemné diplomatické vztahy po desítkách let obnovit. Na dotaz novinářů však ministryně Aurelie Fricková popřela, že by se tím uzavřel spor o bývalý majetek lichtenštejnských knížat v České republice:

"Není tomu tak, že by se knížecí rodina vzdávala majetkových nároků. Resp. dnes jsme navázali diplomatické vztahy, ale pokud jde o ty nároky, tak to je otázka právních pozic. Memorandum ani prohlášení se toho nijak netýkají."

Valtice,  foto: www.czechtourism.cz
Jedním z rodových sídel Lichtenštejnů na jižní Moravě byly Valtice. Kastelán zdejšího zámku Michal Tlusták vypočítal, o jaké majetky knížecí rodina při konfiskaci přišla:

"Hlavně oba dva největší zámky ve Lednicko - valtickém areálu, to znamená lednický a valtický zámek. K tomu, pokud se nemýlím, dvacet sedm saletů. To jsou malé zámečky, jako je Rendez-vous nebo Minaret. A měli ještě další državy na severní Moravě, to jsou myslím Losiny. A ještě je měli na Opavsku, takže toho majetku bylo opravdu hodně."

O dlouholetých vztazích mezi Českou republikou a Lichtenštejnskem a zejména o jejich sporných momentech má podle Jana Kohouta jednat komise historiků:

"Je skutečně třeba osvětlit určitou část naší společné historie, která bohužel z mnoha důvodů, o kterých tu všichni víme, prostě nedostala dostatečný prostor."

Lichtenštejnské knížectví bylo poslední evropskou zemí, se kterou dosud Česká republika nenavázala diplomatického vztahy. Na světě tak už zbývají jen dva státy, s nimiž je nemáme, a to Bhútán a Marshallovy ostrovy.