Nová strategická koncepce NATO

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout (vlevo), bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová a senátor Alexandr Vondra, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nová strategická koncepce Severoatlantické aliance by měla posílit obranné záruky pro státy střední a východní Evropy. Na úterní pražské konferenci k novému aliančnímu dokumentu se na tom shodli ministr zahraničí Jan Kohout a senátor Alexandr Vondra.

Ministr zahraničních věcí Jan Kohout  (vlevo),  bývalá americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová a senátor Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Konference měla být českým příspěvkem do debaty o nové strategii NATO. Hlavním tématem byl pohled středoevropských zemí na koncepci a vztahy s Ruskem. Setkání se zúčastnila bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která vede expertní skupinu pro přípravu koncepce, i další členové tohoto týmu.

Severoatlantická aliance potřebuje změnu, jelikož se v posledních šesti letech rozšířila o devět nových států a navíc alianční jednotky působí v mnoha zahraničních misích. Strategie NATO se řídí deset let starým dokumentem, který by měla nahradit nová koncepce. Právě tu do konce letošního dubna navrhne expertní skupina v čele s Madeleine Albrightovou:

"Jsem moc ráda, že jsme mohli mít tenhle seminář v Praze. Moc jsme se naučili,"řekla po konferenci Madeleine Albrightová. Její pravá ruka, Joeren van der Veer, řekl, že nová alianční strategie je víc než potřebná:

Madeleine Albrightová,  foto: ČTK
"Objevilo se mnoho nových hrozeb. Terorismus, pirátství u somálských břehů, kybernetické útoky. Musíme se zamyslet, jestli to je práce pro NATO nebo pro někoho jiného."

Hlavním tématem konference byl pohled středoevropských zemí na koncepci a vztahy s Ruskem. Madeleine Albrightová řekla, že NATO potřebuje znovu ujistit své členy o tom, že pátý článek úmluvy o vzájemné pomoci v případě napadení platí i v nových bezpečnostních podmínkách. Aliance i Spojené státy podle ní nyní hledají nový přístup k Rusku a řeší, jakou by měl mít formu:

"Důležitou součástí nového konceptu je ujištění a to, že bezpečnostní garance členským státům jsou klíčové a budou platit i nadále. Zároveň je velmi důležité znovu nastavit naše vztahy s Ruskem."

Madeleine Albrightová a Jan Kohout,  foto: ČTK
"Pro nás je rozhodující, aby úroveň bezpečnosti byla pro všechny členy aliance stejná,"řekl šéf české diplomacie Jan Kohout. Na semináři uvedl, že by nová koncepce NATO neměla připomínat či eskalovat ruskou hrozbu z dob studené války. Měla by ale znovu oživit vojenské záruky NATO, tak aby byly věrohodnější.

Senátor a bývalý ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra řekl, že nové členské státy aliance potřebují ujištění, že závazek o společné obraně je míněn vážně. "To není jen o politickém závazku. To je i o obranném plánování, rozmístění příslušných kapacit, tak aby byla možná reakce v případě krize,"řekl senátor Vondra. Alianci podle něj chybí například důkladný plán obrany, pokud by noví členové byli vystaveni nebezpečí. "Samozřejmě to souvisí s nejistotami, pokud jde o další vývoj v Rusku," poznamenal Alexandr Vondra. Zdůraznil také, že aliance stojí a padá s americkou přítomností v Evropě.