Česko na poslední chvíli honí peníze z evropských fondů

Foto: Evropská komise

Česku hrozí, že přijde o velké peníze. Do konce prosince je totiž nutné vyčerpat asi 11 miliard korun, které unie přidělila Česku na rok 2004 jako dotaci z evropských fondů. Nyní se tedy ´šturmuje´, aby se alespoň něco podařilo ještě zachránit. Muselo k tomu dojít? To zjišťoval Zdeněk Vališ.

Foto: Evropská komise
Česko bylo loni mezi novými státy unie třetím největším příjemcem rozpočtových fondů. Na druhou stranu podle analýzy evropské komisařky pro rozpočet čerpá Česká republika prostředky z fondů jako druhá nejhorší země z unijních nováčků. Od vstupu do Evropské unie v květnu 2004 do letošního září se podařilo získat jen 24 procent z částky asi 80 miliard korun, které byly zemi přiděleny na období 2004 až 2006. V těchto dnech se ale hraje především o peníze za rok 2004. Podle unijních pravidel je totiž nutné prostředky vyčerpat do dvou let od příslušného roku. Lhůta tedy uplyne 31. prosince. Dohled nad evropskými prostředky má Ministerstvo pro místní rozvoj. Co říká dnešní situaci ministr Petr Gandalovič?

"Na tu situaci jsem už poukazoval jako stínový ministr. Musím ale říci, že skutečnost je ještě horší, než jsem čekal. Zejména u evropského Sociálního fondu, který obhospodařuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, je situace skutečně kritická."

Problém sociálních projektů spočívá v tom, že jde vesměs o malé projekty, zato jich je hodně. Aby se utratila jedna miliarda korun, je tedy nutné vyplňovat velké množství dotazníků, předkládat haldy dokumentů všeho druhu, zatímco třeba u dotace na výstavbu silnice se stejná částka dá získat daleko jednodušeji, protože jde jenom o jednu akci, je s tím méně papírování. Petr Gandalovič přiznává, že nyní je třeba schvalovat jednotlivé projekty jako na běžícím pásu.

"Budeme muset nasadit skutečně všechny síly a odsouhlasit obrovský objem žádostí. Kdybychom ty peníze nevyčerpaly, propadly by skutečně zpět do rozpočtu Evropské unie."

Předchůdce Petra Gandaloviče na ministerském postu Radko Martínek nevidí situaci až tak dramaticky. Jak řekl Radiu Praha, většinu peněz by se mělo podařit zachránit. Také Martínek ale vidí problém na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

"Všechny údaje, které mám k dispozici, hovoří o tom, že většina operačních programů peníze vyčerpá. Problémy jsou v podstatě se dvěma programy. Je to program lidských zdrojů na Ministerstvu práce a sociálních věcí a obdobný pražský program. Nicméně i tam existuje podle mého názoru šance, aby do konce měsíce vyčerpali další prostředky a s pomocí tzv. zálohy vyčerpaly prostředky tak, aby nepropadly."

Na pražském magistrátu už primátor Pavel Bém vyhlásil stav ´bojové pohotovosti´ pro úředníky, kteří se zabývají schvalováním projektů a žádostmi o evropské dotace. Problémy s pomalým využíváním peněz z evropských fondů nemá jen Česká republika. Evropská komisařka pro rozpočet podrobila v září kritice obecně všechny nováčky. Průměrný podíl ´nové desítky´ na využívání fondů se pohybuje kolem 26 procent. Konkrétně ale zmínila Českou republiku a Polsko a v této souvislosti hovořila o tom, že by se měla zjednodušit pravidla pro využívání fondů. Petr Gandalovič souhlasí.

"Myslím si, že naši předchůdci nastavili pravidla příliš striktně. Chovali se vlastně jako poturčenec horší Turka. Evropská unie řadu věcí po žadatelích vůbec nevyžaduje. To potom skutečně komplikuje situaci žadatelů, vyhodnocování a proplácení peněz."

Českou byrokracii kritizuje rovněž analytik České spořitelny Petr Zahradník. Zároveň naznačuje ještě jiný problém.

"Existuje spousta různých míst, která postupují odlišným způsobem. Mám na mysli i nevyužívání značného množství informací, které celý proces doprovází. Kdyby se tyto informace efektivněji využívaly, dalo by se předejít různým selháním. Mám současně podezření, že někdy dochází k preferování určitých zájmových skupin před čistě objektivním posouzením jednotlivých projektů"

Jinými slovy řečeno, Petr Zahradník nevylučuje některé nekalé praktiky při rozdělování evropských peněz. Příkladem může být třeba kauza Doležel-Péťa, která vyvolala takový rozruch těsně před senátními a komunálními volbami. Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli tomu na čas dokonce zastavilo čerpání peněz z evropských fondů. Exministr Radko Martínek si ale nemyslí, že by tato kauza mohla dál působit nějaké komplikace.

"To je prostě kauza, kdy se kriminálníci snažili zneužít fondů. Určitě to ale neovlivní celkové čerpání."

Jestliže se ale i v době tvrdé kontroly projektů málem podařilo podvodně vylákat z evropských fondů několik desítek milionů korun, jaké garance existují dnes, kdy musí bdělost úředníků zákonitě polevit? Musí přece ´šturmovat´ a schválit co možná nejvíce projektů. Petr Gandalovič upozorňuje, že s úplně volnými pravidly nemůže do konce letošního roku nikdo počítat.

Foto: Evropská komise
"Budou nastavena takovým způsobem, aby umožňovala minimálně možnost kontroly při následném zpětném vyhodnocení."

A jaké poučení plyne z letošní zkušenosti? Příští rok začíná sedmileté období, během kterého bude mít Česká republika možnost čerpat z evropských fondů třikrát více prostředků než dosud, skoro sto miliard korun ročně.

"Celý ten systém musíme zprůchodnit, abychom se nedostali do ještě horší situace, než jsme nyní."

Říká Petr Gandalovič. Podle Radka Martínka je zkrátka třeba sbírat zkušenosti. Musely tím projít i staré země unie.

"Ostatně všechny země, když začaly čerpat evropské prostředky, měly problémy. Je třeba se naučit čerpat peníze. Není to jednoduchá záležitost, je to komplikované. Pevně doufám, že se nám podaří vyčerpat co nejvíce. Mimochodem, ani jedna členská země, pokud mám správné informace, nevyčerpala úplně všechny peníze. Ty nejúspěšnější jsou asi na 80 procentech. Jsem přesvědčený, že na této úrovni by mohla čerpat i Česká republika."