Česko podepsalo smlouvu s Vatikánem

Erb Vatikánu

Česká republika uzavřela smlouvu s Vatikánem, která upravuje rámcové vztahy státu s církví. Podpisu smlouvy předcházelo několikaleté jednání. Česká republika byla do dneška jedním z mála postkomunistických států, který podobnou smlouvu neměl dosud uzavřenu. Podrobnosti zjišťoval Jaromír Marek.

Erb Vatikánu
Dokument smluvně upravuje vztahy mezi katolickou církví a státem, řeší autonomní působení církví například ve školství, armádě, zdravotnictví či vězeňství. Nevyřešené zůstávají však i nadále otázky financování církví a majetkové poměry, včetně restitucí komunisty zabaveného majetku. To sice v počátcích jednání katolická církev požadovala, nyní je však ve smlouvě pouze uvedeno, že Praha a Vatikán budou usilovat o rychlé a oboustranně přijatelné vyřešení otázky navrácení majetku církvi. Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, který za českou stranu dokument podepsal, k tomu pro Radio Praha řekl:

"To, že je to zde zakotveno jen jako závazek do budoucnosti, je správně. I z hlediska EU jsou vlastnické vztahy ve výlučné pravomoci národních států. Otázka restitucí je rovněž v jejich pravomoci. Řešení restitucí naznačuje koaliční smlouva, i zde je naděje, že i tento problém se vyřeší. Ten vztah není založen na restituci, ale vytvoření vztahů, které umožní žít, i ekonomicky, všem církvím a náboženským společnostem."

Kritikové smlouvy hovoří o privilegovaném postavení katolické církve, které má smlouva zajišťovat. Co na to šéf české diplomacie Cyril Svoboda, který je zároveň i předsedou českých křesťanských demokratů?

Cyril Svoboda,  Foto: ČTK
"Tato smlouva je zcela v souladu s naším právním řádem a ani nedává nadstandartní práva katolické církvi. Naopak, práva přiznaná katolické církvi se stávají právem všech. Například, jestliže je v této smlouvě potvrzena rovnoprávnost církevních a občanských sňatků a pokud to platí pro katolickou církev, musí to platit i pro všechny ostatní církve. Takže to bude mít i tento pozitivní dopad."

Proces přípravy a vypracování smlouvy mezi Českou republikou a Vatikánem trval pět let. Vlastní jednání začalo v prosinci roku 1999 a v květnu letošního roku se expertní komise obou zemí dohodly na textu smlouvy, která má mimo jiné řešit vztah státu a římskokatolické a řeckokatolické církve. Vzhledem k tomu, že v postkomunistických zemích, naposled například na Slovensku, následují po uzavření této smlouvy také dohody státu s ostatními křesťanskými církvemi, lze čekat totéž i v České republice. Partnerem pro stát by pak byla zřejmě Ekumenická rada církví.