Česko půjčí do fondu na záchranu eurozóny téměř 1,5 miliardy eur

Česká republika eurozóně nakonec pomůže. Vláda schválila, že Mezinárodnímu měnovému fondu poskytne půjčku ve výši 1,5 miliardy eur. Peníze by měly jít z devizových rezerv České národní banky. Kabinet dal také podmíněný souhlas evropské smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Smlouvu by měla potvrdit ústavní většina zákonodárců nebo referendum.

Téměř 38 miliard, přesně jedna a půl miliardy euro - to je částka, kterou Česká národní banka ze svých devizových rezerv půjčí eurozóně. Požádá ji o to vláda. O půjčce rozhodli ministři na svém středečním zasedání. Premiér Petr Nečas odmítl původní částku 3,5 miliardy euro, kterou po Česku žádala Evropská unie:

"Já chci zdůraznit, že pro nás bylo velmi těžko akceptovatelné to původní číslo tři a půl miliardy euro, protože by to v podstatě znamenalo, že padesát procent stávajících devizových rezerv v euro by bylo exponováno vůči Mezinárodnímu měnovému fondu. A to by byl velmi riskantní krok. čili tento krok, schválení tří a půl miliardy euro, jsem považoval za velmi těžko akceptovatelný a velmi těžko průchodný. Nicméně v dialogu s guvernérem České národní banky jsme se dohodli na tomto řešení, které bude provázeno i státní zárukou za úvěry poskytnuté MMF. A tento krok byl vládou jednoznačně schválen."

Podle premiéra Nečase se Česká republika poskytnutím půjčky na záchranu eurozóny zařazuje mezi země se zdravou ekonomikou. Premiér přitom původně pro půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu nebyl. Zcela ji dosud odmítá prezident Václav Klaus. Pomoc eurozóně z členských zemí unie zatím odmítly Velká Británie a Polsko, které stejně jako Česká republika nejsou členy eurozóny. Pro půjčku byl naopak místopředseda vládní TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Již dříve řekl, že Česká republika si nemůže dovolit pomoc eurozóně odmítnout. Česko z fondu unie čerpá více, než do ní vkládá. Podle Kalouska by proto bylo nemravné se na pomoci nepodílet. Před středečním jednání kabinetu uvedl:

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
"Vezmeme-li naši čistou pozici, kterou nám nikdo nepůjčil, ale dal v rámci solidarity z peněz daňových poplatníků ostatních evropských zemí, tak jsme obdrželi 176 miliard korun. V tomto světle říct, že teď neposkytneme žádnou pomoc, je podle mého názoru morálně neobhajitelné."

Ministr Kalousek po jednání vlády upřesnil, že půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu poskytne Česká národní banka poté, co ji o to kabinet požádá:

"Procedurálně vláda dnes nemohla, zdůrazňuji nemohla, schválit půjčku prostřednictvím devizových rezerv České národní banky. Devizové rezervy České národní banky patří ČNB a rozhodnout o nich může pouze bankovní rada."

Petr Nečas
Vláda dala také podmíněný souhlas s připravovanou evropskou smlouvou o rozpočtové odpovědnosti. Je však třeba ještě dojednat některé stále otevřené body. Premiér Nečas o ní bude znovu s lídry unie jednat v pondělí:

"Podstatné je, že smlouva se má vztahovat pouze na členské země eurozóny. To znamená, že pro nečlenské země eurozóny, které se stanou signatáři, bude tato smlouva povinně účinná až s datem přistoupení do eurozóny."

Smlouvu o fiskální odpovědnosti unie bude muset ratifikovat ústavní většina v parlamentu nebo referendum. Zásadně s ní nesouhlasí prezident Václav Klaus. Vládě vzkázal, že podobný dokument podepisovat nehodlá. Pro přijetí smlouvy se naopak jasně vyslovila opoziční ČSSD. Dohoda počítá s tím, že by země měly uzákonit vyrovnaný nebo přebytkový státní rozpočet a sankce při jeho nedodržení.