Českou cenu za architekturu získal Archeopark Pavlov

Archeopark Pavlov, foto: Zuzana Ledererová, ČRo

Českou cenu za architekturu 2017 dostali Radko Květ a Pavel Pijáček za areál Archeoparku Pavlov. Historické muzeum leží přímo v lokalitě archeologického naleziště na místě osídlení z mladého paleolitu. Muzeum je čtyři metry pod zemí, jakoby ukryté v krajině.

Radko Květ,  foto: Zuzana Ledererová,  ČRo
Z trávy pouze vystupují betonové bílé věže s výhledy na Pavlovské vrchy a vodní nádrž Nové Mlýny. Podobají se skalám, které se tyčí na svazích Pálavy. Celý areál má evokovat jeskynní prostory. Navíc přímo do expozice zakomponovali tvůrci naleziště mamutích kostí. Radko Květ, jeden z autorů, měl z ocenění velkou radost. "Ohromnou. Každý, kdo se pohybuje v nějaké tvůrčí činnosti, je rád, když nějaké ocenění dostane."

Archeopark Pavlov vzešel z šesti finalistů. Celkem se do druhého ročníku soutěže pořádané Českou komorou architektů přihlásilo 249 děl. Jak složité bylo postavit objekt o tisíci metrech čtverečních na archeologickém nalezišti, a navíc ještě v chráněné oblasti?

"Zasadit do malebného prostředí Pálavy objekt o tomto rozměru není úplně jednoduché. Nejdřív se celá vrstva odkryla. Potom proběhl dodatečný archeologický průzkum. Za pochodu se přepracovával projekt. Naštěstí se ta skládka kostí našla na místě půdorysu celého muzea, takže jsme nemuseli žádat o změnu územního rozhodnutí, a tak dále. Pouze jsme předělávali trochu dispozici. Měli jsme koncept podzemního chrámu, kde jsme měli "oltář" na konci pohledové osy. Tu jsme pak museli trochu změnit, protože tam se pak objevila expozice kostí."

V minulosti se tu našla i soška venuše z mamutoviny

V minulosti našli badatelé na místě stavby sošku Venuše z Pavlova z mamutoviny. Archeopark představuje nejen osídlení z doby před 25 až 27 tisíci lety, ale také umělecké předměty, nástroje, rituální hroby. Největším lákadlem je experimentální archeologie, kosti mamutů a další nálezy z okolí Pavlova a nedalekých Dolních Věstonic.

Archeopark Pavlov,  foto: Archiv muzea v Mikulově
Kvůli archeologickým nálezům došlo i k prodloužení termínu stavby. Nemělo to vliv na čerpání evropských dotací, kde jsou přísné podmínky na dodržování termínů?

"Vzhledem k tomu, že se jedná o národní kulturní památku, a archeologický důvod, tak se to dalo prodloužit, a bylo to ku prospěchu celé stavby," dodává spoluautor Archeoparku Radko Květ.

Archeopark Pavlov se nedostal do hledáčků porot architektonických soutěží poprvé. Již v minulosti posbíral celou řadu prestižních ocenění. Úspěch sklidila kromě stavby i samotná expozice, které v přehlídce Gloria Musaealis udělili porotci druhé místo v kategorii Muzejní počin roku 2016.