Českou filharmonii povede izraelský dirigent Elijahu Inbal

Elijahu Inbal, foto: ČTK

Novým šéfdirigentem České filharmonie se po Zdeňku Mácalovi stane izraelský hudebník Elijahu Inbal. Zástupci předního českého hudebního tělesa s více než stoletou tradicí podepsali s Inbalem v pondělí tříletou smlouvu s opcí na další léta. Své funkce se ale Inbal ujme až na podzim příštího roku. Do té doby nebude tato funkce, která se uvolnila po Mácalově rezignaci, obsazena.

Elijahu Inbal,  foto: ČTK
Inbalova první sezona v roce 2009/2010 bude navíc podle ředitele České filharmonie Václava Riedlbaucha pouze "náběhová", dirigent totiž musí splnit své závazky v zahraničí. Od loňského roku je hudebním ředitelem divadla La Fenice v Benátkách a letos v dubnu nastoupí na post šéfdirigenta tokijského Metropolitního orchestru.

Až se Elijahu Inbal ujme své funkce v Praze, bude mu 74 let. V pondělí preohlásil, že nechce provádět žádné revoluční změny.

"Při práci s orchestrem chci brát na vědomí, co si přeje česká veřejnost, kulturní orgány, orchestr. Nepřicházím k tomu jako k čistému stolu, nechci říkat, že předem nou nebylo nic a začínáme od začátku. Ne. Chci spolupracovat se všemi zúčastněnými."

Hudební odborníci, například muzikolog Petr Veber, upozorňují, že obsazení funkce Elijahem Inbalem je s ohledem na jeho věk pouze provizorním řešením.

Podle Riedlbaucha by však nalezení "toho pravého" mezi předními světovými dirigenty v optimálním věku od 40 až 70 let bylo příliš složité. Jedním z kandidátů byl Manfred Honeck, ve hře byl i Paavo Järvi, který je dalším z generace čtyřicátníků. "Ale ti všichni jsou 'beznadějně' angažováni v cizině," poznamenal Riedlbauch. Za ideálního kandidáta Riedlbauch považuje Jiřího Bělohlávka, ten však působí ve velmi prestižní funkci šéfdirigenta londýnského Symfonického orchestru BBC. A další čeští dirigenti jako Tomáš Netopil, Jakub Hrůša a Tomáš Hanus, o jejichž možném angažmá spekulovala média, jsou podle něj na vedení filharmonie ještě příliš mladí.

Izraelský dirigent Elijahu Inbal v pondělí českým novinářům řekl, že s mnoha svými předchůdci ve funkci šéfdirigenta se osobně poznal a přátelil. Podle něj také díky nahrávkám lze prohlásit, že:

"Ve zvuku tohoto orchestru je cosi specifického, cosi, co lze rozpoznat. A já jsem přesvědčen, že tuto kvalitu je třeba zachovat a rozvíjet. Mám-li tuto kvalitu popsat, musím se vrátit k sólistům, jako byl třeba jan Kubelík, řadě pěvců, u nichž je cosi zemitého, jakési spojení s lidovou hudbou, s hudbou, která vychází z lidí."

"Navzdory globalizace se já snažím vždy uchovávat rozdíly mezi jednotlivými orchestry a styly."

V reperotáru by se kromě českých moderních autorů měli objevit i klasikové, vedle Karla Husy, Miroslava Kabeláče, Luboše Fišera i Gustav Mahler, Bohuslav Martinů, Josef Suk, Antonín Dvořák a Bedřich Smetana.