Českou polní nemocnici v Afghánistánu zřejmě nahradí radar a vrtulníky

provincni_rekonstrukcni_tym5.jpg

Neznámí ozbrojenci ve středu zaútočili na vozidlo českých vojáků ve východoafghánské provincii Lógar. Při explozi nastražené nálože nebyl ani jeden z vojáků vážně zraněn. K tomuto suchému sdělení českého ministerstva obrany nutno dodat, že Afghánistán prochází nejkrvavějším obdobím od americké invaze do země v roce 2001. Není to ale jediná riskantní mise, kterou v současnosti plní čeští vojáci.

O bližší informace jsme požádali Jana Pejška z tiskové služby ministerstva obrany.

"Aktuálně působí v zahraničních operacích více než 900 českých vojáků ve třech zemích: v Afghánistánu, v Kosovu a 20 českých vojáků v Iráku ve výcvikovém středisku NATO u Bagdádu. V Kosovu více než 400 vojáků dohlíží na kosovsko-srbskou hranici a pomáhají vytvořit stabilní prostředí v této balkánské zemi. Největší kontingent, více než 500 vojáků, máme v Afghánistánu, kde je to zejména v provinčním rekonstrukčním týmu v provincii Lógar na východě země, kde je více než 200 příslušníků Armády České republiky, dále na letišti v Kábulu je polní nemocnice a chemická jednotka, v nizozemském provinčním rekonstrukčním týmu střeží základnu 60 českých vojáků a poslední a nejaktuálnější informace je taková, že stovka příslušníků speciálních sil se minulý týden přesunula do Afghánistánu, kde se připravuje k tomu, aby pod americkým velením na jihu země působila v operaci Trvalá svoboda."

Jan Pejšek připomíná, že za uplynulých 18 let v zahraničních misích přišlo o život 18 českých vojáků. Jen menší část z nich však zahynula přímo v bojových operacích.

"Většinou byly oběťmi autonehody nebo nesprávného používání zbraní."

Plán misí na rok 2009 zatím není schválen, teprve na podzim bude předložen vládě a poté parlamentu. Ministerstvo obrany však už má tento plán připraven.

"Bude-li schválen, tak pro příští rok by do Afghánistánu měly vyrazit dvě nové české jednotky. První je jednotka s dělostřeleckým radarem Artur. Tento dělostřelecký radar dokáže sledovat a indikovat nepřátelské rakety v okolí základny, kde je umístěn. Další český příspěvek do mise v Afghánistánu je nasazení transportních vrtulníků Mi-171, které by od poloviny příštího roku měly pomáhat koaličním silám v Afghánistánu při přesunech."

Zároveň by však už příští rok neměla působit česká polní nemocnice v Kábulu, která za dobu svého působení ošetřila stovky koaličních vojáků i obyvatel Afghánistánu.

"Sto příslušníků české polní nemocnice bude na letišti v Kábulu působit do konce letošního roku, potom se vrací zpátky domů. Následně projde repasí materiálu v České republice a od poloviny příštího roku bude připravena k dalšímu nasazení, tentokrát však nikoliv v Afghánistánu, ale v rámci bojového uskupení Evropské unie. Pokud by Evropská unie potřebovala, tak naše polní nemocnice bude od poloviny příštího roku připravena vyrazit kamkoliv to bude nutné."