Česku v současné době útok teroristů nehrozí

Podle jedné z největších amerických televizních stanic ABC hrozí České republice teroristický útok. Český ministr vnitra a Bezpečnostní informační služba však tyto zprávy důrazně dementují. Podrobnosti má Milena Štráfeldová

Glasgow,  foto: ČTK
O co se zprávy americké televize opírají? Vedoucí investigativního oddělení Brian Ross citoval tajný zdroj zpravodajských služeb, podle něhož Al-Kajda plánovala teroristický útok ve skotském Glasgowě a v Praze. Na základě varování tajných služeb americký Úřad pro bezpečnost leteckého provozu údajně rozhodl, že spoje létající do Glasgowa a do Prahy budou doprovázet ozbrojení agenti. Později ale tento úřad označil informaci za "nesprávnou". Tzv. "letecký šerif" se podle něj může nacházet na palubě jakéhokoli spoje. Zprávy o možném teroristickém útoku na Česko přišly v době, kdy podobné útoky byly skutečně zmařeny ve Velké Británii. Tam byl kvůli tomu vyhlášen stav nejvyššího ohrožení. Ministr vnitra Ivan Langer ale říká, že v Česku podobné nebezpečí v současné době nehrozí a bezpečností opatření se zpřísňovat nemusí:

"My pečlivě analyzujeme situaci v Británii a jsme v pravidelném kontaktu s našimi partnery v bezpečnostních složkách na tamním území. V tuto chvíli nemáme k dispozici žádnou relevantní informaci, která by nasvědčovala tomu, že České republice hrozí riziko teroristického útoku."

Stejně se vyjádřil i mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert. Připustil ale, že určité riziko představuje například naše členství v mezinárodních organizacích.

"Faktem je, že jsme vystaveni dlouhodobému potenciálnímu riziku možného útoku, které ovšem vyplývá z toho, že jsme členy NATO, že naši vojáci jsou v Afghánistánu a v Iráku, že jsme členy mezinárodní protiteroristické koalice. To ale, jak zdůrazňuji, je dlouhodobé potenciální riziko. Naše republika není pro teroristy prioritním cílem."

Přísná bezpečnostní opatření byla v Česku kvůli teroristickému nebezpečí zavedena v září r. 2006. Tehdy měly tajné služby informace, že v souvislosti s oslavou židovského Nového roku hrozí útoky na synagogy a další židovské památky, kam míří hodně turistů zejména z Izraele. V ulicích se objevili policisté se samopaly, vedle židovských památek byla zesílena ostraha letiště, nádraží a stanic pražského metra. Kromě oznámení o uložení bomby v metru, které se nepotvrdilo, však k žádnému útoku nedošlo.