Český fotbal v Poháru UEFA

Střela Michala Doležala z trestného kopu přinesla první branku v utkání 2. kola Poháru UEFA Feyenoord Rotterdam - FK Teplice, foto: ČTK

Překvapivě začalo pro české fotbalové kluby druhé kolo Poháru UEFA. Předpokládaný úspěch pražské Slavie se nekonal, zato Teplice šokovaly v Rotterdamu favorizovaný Feyenoord. Oba zápasy sledoval Josef Kubeczka.

"Fotbal nemá logiku", prohlásil před léty trenér Tomáš Pospíchal. Nutno konstatovat, že tento renomovaný fotbalový odborník, který nedávno zemřel, měl jednoznačně pravdu. Potvrdila to čtvrteční utkání českých klubů. Pražská Slavia nebyla s losem, který ji přisoudil bulharský celek Levski Sofia, příliš spokojená ne proto, že by šlo o těžkého soupeře, ale pro jeho diváckou neatraktivnost a tudíž nízké příjmy ze vstupného.

Střela Michala Doležala z trestného kopu přinesla první branku v utkání 2. kola Poháru UEFA Feyenoord Rotterdam - FK Teplice,  foto: ČTK
Hosté však na strahovském trávníku předváděli poměrně slušnou hru a i když slavisté od poloviny prvního dějství vedli a měli další šance, soupeř vyrovnal. Pak se stalo něco, co jsem snad v pohárových soutěžích ještě neviděl. Záložník Pražanů Karel Piták dostal druhou žlutou kartu, což samozřejmě automaticky znamená kartu červenou a tudíž vyloučení. Hlavní rozhodčí si to však neuvědomil, Piták rychle vystřídal a možná i tím na sebe upozornil. Byl tedy dodatečně vyloučen bez toho, aby viděl červenou kartu. Bulhaři využili těchto zmatků a vsítili těsně před koncem zápasu druhou branku. Naštěstí se slavistům podařilo v prodloužení vyrovnat na 2:2, ale jejich šance na postup v sofijské odvetě jsou mizivé. A jak viděl zápas už zmíněný Karel Piták?

"Po tom gólu, co jsme dali, jsme začali hrát dobře, měli jsme šance, ale bohužel jsme je neproměnili. Pak jsme dali Adamem Petroušem na 2:0, ale škoda, že rozhodčí zvedl praporek pro offside. Já si myslím, že to offside nebyl. Bulhaři byli nebezpeční ve předu, mají vynikající hráče a bohužel se jim podařilo vyrovnat. A ten závěr byl divokej."

Feyenoord Rotterdam - FK Teplice,  foto: ČTK
Divoký byl i zápas v Rotterdamu. Teplickým se příliš nevěřilo, ale svého věhlasného soupeře dokonale zaskočili. Už ve třetí minutě vedli, když po faulu na Rezka a následném vyloučení Swertse dal branku Doležal. Svěřenci trenéra Františka Straky dál produkovali aktivní fotbal, skvěle se prezentoval mladý brankář Patrik Kolář a ve druhém poločasu tepličtí svou snahu završili brankou Jana Rezka, který utkání zhodnotil takto:

"Hrozně nám pomohlo to jejich rychlé vyloučení a rychlý gól, který jsme z toho hned vstřelili, i to, že kluci fantasticky bránili. Oni si nic tak vážného nevytvořili a to, co měli, Páťa skvěle chytil. Pak nás uklidnil druhý gól, to už jsme věděli, že to tady uhrajeme a chtěli jsme to vydržet s čistým kontem."

Vítězství 2:0 na hřišti Feyenoordu, který hospodaří s třicetkrát vyšším rozpočtem než Teplice, dává Severočechům velmi nadějné vyhlídky do domácí odvety a na kýžený postup do dalších bojů v Poháru UEFA.